Gå direkt till textinnehållet

Expressens reporter besviken över åtalet

Den 17 och 18 april håller Malmö tingsrätt rättegång för prövningen av ett granskande reportage i Expressen från 2010. Reportern, Diamant Salihu, är åtalad för vapenbrott. - Jag är förvånad över att en reporter kan bli åtalad, säger Diamant Salihu.

För ett och ett halvt år sedan fick nyhetsreportern Diamant Salihu uppdraget att visa hur lätt det var att få tag på ett illegalt vapen på Malmös gator. När han fick tag på ett lämnade han över det illegala vapnet till polisen, som tackade honom först, men blev senare åtalad.

– Jag är besviken hur jag som reporter kan bli åtalad när jag gör ett  journalistiskt arbete. För mig är det väldigt viktigt att det journalistiska budskapet kommer ut och kan tillföra något för samhället och människorna som lever i det, säger Diamant Salihu.

Ångrar ingenting
Trots åtalet ångrar han ingenting och tycker att granskningen är ännu viktigare nu, när situationen med våldsbrotten i Malmö är akut.

Annons Annons

– När jag gjorde granskningen kändes det viktigt då också, säger Diamant Salihu.

Hans kollegor är förvånade över hur en reporter kan bli åtalad när denne inte äger utgivarskapet.

– Jag kan förstå att en ansvarig utgivare kan bli åtalad, men att en reporter och en nyhetschef kan bli det är konstigt.

Flera journalister är oroade
Enligt Diamant Salihu har flera journalister sagt att de är oroade över att  åtalet kommer att försvåra det journalistiska arbetet i framtiden.

– Jag vet att en isländsk journalist gjorde exakt samma i Rejkavik. Han blev tackad för det och inte åtalad. Jag är jättebesviken, säger han.

Diamant Salihu tycker också polisen och åklagaren resursprioriterar fel.

– Att först utreda och sedan ta mig och mina chefer till domstol är en konstig resursprioritering. Speciellt nu när de har en rad ouppklarade våldsbrott, säger han.

Ett enormt stöd
Han känner ett enormt stöd från flera journalistkollegor och sina chefer, men framför allt från läsarna.

– Läsare har hört av sig och tycker att åtalet är dumt. Det var en som tyckte att jag borde komma till hans kommun för att granska, säger Diamant Salihu.

 

Fler avsnitt
Fler videos