Gå direkt till textinnehållet

”Det behövs fler fast anställda på Expressen”

Expressens sparar pengar på att göra sig av med bemanningsanställda. Journalistklubbens ordförande på Expressen Olle Fors hoppas att de kommer tillbaka, men som fast anställda på Expressen.

Normalt ökar antalet bemanningsanställda på våren för att sedan minska något på hösten på Expressens redaktion. Men nu väljer arbetsgivaren att inte förlänga kontrakten för några bemannare från Bonnierägda Marieberg Media, i syfte att spara pengar.

– Det handlar om tre fyra reportrar och kanske en redigerare, så det är en besparing men inte i den storleken att man kan tala om ett sparpaket, säger Olle Fors, journalistklubbens ordförande på Expressen.

– Det här är superduktiga personer och förhoppningsvis kommer de tillbaka hit, fast då helst som fast anställda på Expressen i stället för i bemanningsföretag. Vi har för många bemanningsanställda som går på fasta tjänster inne på redaktionen, de borde vara fast anställda av Expressen i stället, säger Olle Fors.

Annons Annons

Totalt arbetar cirka 230 personer på Expressens redaktion, därtill kommer ett 60-tal bemanningsanställda. Var femte inne på redaktionen har alltså inte sin anställning på Expressen.

– Många av dem går på vikariat för personer som är sjukskrivna eller lediga av andra skäl. Men en alldeles för stor andel borde i stället få sin anställning på Expressen.

Samtidigt som man gjort sig beroende av bemanningsanställda pågår en omställningsprocess från print till digitalt på Expressen där man internutbildar medarbetare till att bli webbredaktörer.

– Framför allt är det redigerare som man vill utbilda, och många av dem är bemanningsanställda, säger Olle Fors.

Fler avsnitt
Fler videos