Gå direkt till textinnehållet

De kan bli Årets stilist

Två tidskriftsjournalister och en kvällstidningsjournalist är nominerade till priset Årets stilist.

De tre nominerade till Årets stilist 2016 jobbar alla för skrivna medier: Torbjörn Nilsson, som bevakar politik i Expressen, Sandra Lund som är samhällsreporter på Arbetet och Per J. Andersson som gör resereportage för Vagabond kan vinna priset som delas ut av Journalisten för femte året.

Juryn har bestått av språkprofessor Olle Josephsson, kulturjournalist Ulrika Knutson, Journalistens chefredaktör Helena Giertta och Journalistens redaktionschef Qia Rindevall.

– Det är det roligaste och svåraste juryarbete jag har. I år har det kommit in ett 40-tal förslag och vi vill med vårt pris lyfta fram personer som i sitt vardagsarbete trots deadlinestress förmår att lyfta stilistiken. Jag är väldigt nöjd med årets process, säger Helena Giertta.

Annons Annons

– Vårt mål är att få med både etermedier och skrivna medier, men i år blev de nominerade personer som arbetar med tidskrifter och kvällstidning.

Vem som vinner avslöjas den 7 juni.

Torbjörn Nilsson, Expressen:

Hur känns det att bli nominerad?
– Det är glädjande. Och hedrande och uppmuntrande att en så namnkunnig jury intresserat sig för vad man håller på med.

Hur tänker du kring språket?
– Det är en entimmesföreläsning. Men om man ska nämna en sak så är språket vad som gör en unik som journalist. Man kan jobba i månader och år med att få fram en unik egen nyhet, men ska sanningen fram fanns den informationen redan därute tillgänglig för alla. Pratar man med alla människor och läser alla handlingar så får vem som helst fram den nyheten. Språket däremot är genuint unikt för var och en. Det är så jag tänker om språket. Men … för egen del tycker jag att språket är ett jäkla elände att hålla på med. Det vill inte som man vill, man förmår inte att få det att formas efter ens tankar. Jag vet att det finns kolleger som tycker att det är roligt att skriva, det har jag aldrig förstått. Ett par minuter per månad kan man känna ett litet behag, men mest av allt är det bara jobbigt, och rätt trist. Det är kul när det blir klart.

Sandra Lund, Arbetet:

Hur känns det att bli nominerad?
– Jätteroligt och väldigt stort. Och överraskande. Stil och skrivande är den del av jobbet som jag har svårast för och kanske tycker minst om. Det kanske låter drygt nu, men det är verkligen jättekul att bli nominerad.

Hur tänker du kring språket?
– Jag tror inte att jag tänker så mycket utan försöker skriva exakt som det sas eller som jag upplevde den situationen som jag var i. Jag tror att jag har ett ganska enkelt språk. Jag har aldrig lärt mig det här med metaforer och stora ord. I det aktiva lyssnandet kan man fånga saker som de är, om man inte pratar så mycket själv i intervjuer så hittar man detaljer som är ganska lätt att sätta ord på sen.

Per J. Andersson, Vagabond:

Hur känns det att bli nominerad?
– Ärofullt, särskilt när man tänker på konkurrensen där ute.

Hur tänker du kring språket?
– En stor fråga. Jag är intresserad av språket. Jag har en ambition att det inte bara ska vara förståeligt utan också vacker, utan att bli överlastat och konstlat. Det är en balansgång. Det måste finnas en vilja att berätta, men det får inte bara vara information utan det måste vara information på ett angenämt sätt. Det ska förena nytta och nöje.

 

Motiveringarna lyder:

Torbjörn Nilsson är en av förnyarna av det politiska reportaget i Sverige. Med dramaturgin i strama tyglar målar Torbjörn Nilsson en bild av det samtida inrikespolitiska landskapet med plats för dess renässansfurstar, hovnarrar, uppkomlingar, dolkbärare och änglakörer. Även i politiken bor djävulen i detaljerna, och Torbjörn Nilsson har örnblick för detaljer. Om den förhandenvarande intrigen saknar betydelsebärande detaljer skapar han dem själv, av pedagogiska skäl.

Sandra Lunds reportage låter oss förstå de stora samhällsfrågorna i all deras vardagliga medmänsklighet och i all deras komplexitet. Olika röster, alla med sina särdrag, bygger berättelser där nya perspektiv och överraskande vändningar tillförs texten efter hand, samtidigt som helheten blir tydlig. Som reporter håller sig Sandra Lund i bakgrunden utan stilistiska krumbukter, men med omsorg om detaljerna och en skarp blick för det oväntade skapar hon berörande information.

Per J. Andersson har förnyat resereportaget, så att världen blivit tydligare för oss, både i det sinnligt konkreta och det abstrakt samhälleliga. En konflikt ligger ofta som grund för kompositionen; mångfald och precision i ordvalet låter oss se, höra, känna och lukta fuktiga förortsmarknader och ruttnande palats. Böljande långa meningar, oväntade samordningar och träffsäkerhet i uttrycket förmedlar den dröjande hållning som stämmer läsaren till reflexion.

 

Tidigare vinnare och nominerade

2012 – Carina Bergfeldt, Aftonbladet. Övriga nominerade: Jennie Danielsson, Ola Wong, Stina Jofs och Po Tidholm.

2013 – Johar Bendjelloul, Sveriges Radio. Övriga nominerade: Anna Bodin och Henrik Samuelsson.

2014 – Björn af Kleen, Dagens Nyheter. Övriga nominerade: Andreas Cervenka och Erik Niva.

2015 – Karin Thunberg, frilans och tidigare Svenska Dagbladet. Övriga nominerade: Christian Olsson och Anna Roxvall.

Fler avsnitt
Fler videos