Gå direkt till textinnehållet

”Arbetsmiljön är för osynlig i samhällsdebatten”

I dag kommer Elinor Torp ut med reportageboken Döden på jobbet, om farliga jobb och otrygga anställningar. - Jag vill få upp arbetsmiljön på samhällsagendan.

Döden på jobbet berättar om en fruktansvärd arbetsplatsolycka i en kalkugn på företaget Nordkalk i Luleå 2011. Grundmaterialet och researchen gjorde Elinor Torp som reporter på tidningen Arbetarskydd.

Tankarna på att skriva en bok kom senare och möjliggjordes genom ett tvåmånaders stipendium. Hon hoppas göra arbetsmiljöfrågorna mer synliga i samhällsdebatten.

– Så lite av en debattbok är det nog, även om jag inte vill ta politisk ställning.

Annons Annons

Elinor Torp har under snart två års tid följt familjerna till de två unga män som skadades värst i olyckan. En av dem. Johan Löfroth, dog efter sju veckor i intensivvård, medan den andra, Gustaf Seppelin Solli, är svårt brännskadad. Elinor Torp var med när han vaknade upp för första gången på Brännskadecentrum.

– Det var ett jobbigt möte, förmodligen den tyngsta intervju jag gjort. Att sitta så länge med någon som var så svårt skadad som Gustaf var då. Han talade genom en ventil och hade inte hunnit få tillbaka livslusten än.

Vad har det krävts av dig som reporter, i mötet med sorgen hos de två familjerna?

– Gustaf och hans sambo Pernilla är så starka, de skriver sig själva. Det har varit tyngre att möta Johans familj, som har stått helt utan stöd från någon part, han var inte med i facket.

Du har fått stor uppmärksamhet, både Expressen och TV4 har uppmärksammat olyckan på Nordkalk de senaste dagarna. Är det viktigt?

– Ja, eftersom jag hade en urprunglig idé om att få upp arbetsmiljön på samhällsagendan.

Elinor Torp kommer att fortsätta följa Gustaf Seppelin Sollis fall fram till rättegång, och hans kamp för att få tillbaka sin syn och kunna återgå till arbetslivet.

– Men det tar tid med rättegång i sådana här fall, det blir nog tidigast 2015.

Bilderna i boken är tagna av Journalistens fotograf Tor Johnsson. Boken ges ut av Dagens Arbete, som väckt sitt vilande bokförlag till liv.

Fler avsnitt
Fler videos