Gå direkt till textinnehållet

Moderater vill ha kvar TF och YGL

Rätten till undantag för TF och YGL vid konflikt med EU-rätten måste fortsätta vara Sveriges linje, och inga nya modeller bör ersätta grundlagarna. Det skriver fem moderata riksdagsledamöter på DN Debatt i dag.

De nya modeller som Yttrandefrihetskommittén föreslår som ersättare för Yttrandefrihetsgrundlagen och Tryckfrihetsförordningen håller inte, enligt Mats Johansson, Hans Wallmark, Maria Abrahamsson, Ingrid René och Anti Avsan, riksdagsledamöter för Moderaterna.

”För oss är det uppenbart att ingen av de tre föreslagna nya modellerna – Ansvar, Verksamhet, Ändamål – löser problemen med nuvarande ’modell’. Snarare ligger det i farans riktning att ny ersättande lagstiftning skulle kunna leda till försvagning av befintligt skydd genom vidgat tolkningsutrymme när det gäller yttrandens innehåll och avsändare”, skriver de i debattartikeln.

Men viktigare än vilken modell som ska gälla är den svenska lagstiftningens förening med EU-rätten, menar de.

Annons Annons

”Att hävda denna rätt till undantag för TF och YGL i händelse av konflikt med EU-rätten, måste även fortsättningsvis vara den svenska linjen i lagstiftningsarbetet och hållningen till EU, oavsett slutresultatet av den lambertzka utredningen”, skriver de.

Fler avsnitt
Fler videos