Gå direkt till textinnehållet

AB går emot sin egen jurist

Aftonbladet publicerar i dag en debattartikel av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Trots att tidningens egen advokat har avrått Jan Helin från publicering. Jan Helin. Foto: Urban Andersson

I artikeln skriver Åkesson bland annat att invandringen av muslimer i Sverige och Europa är vårt "största utländska hot sedan andra världskriget".

"Samma typ av propaganda som den nazistiska antisemitismen", kommentarar professorn i islamologi Jan Hjärpe på nyhetsplats i AB.

Där får också fyra jurister uttala sig om debattartikeln. Tre anser att en tryckfrihetsjury skulle kunna fälla den för hets mot folkgrupp. Bland dem som avråder från publicering finns ABs egen advokat Peter Althin.

Annons Annons

ABs chefredaktör Jan Helin skriver i en kommentar att han är beredd att riskera en dom för Åkessons rätt till det fria ordet. Att publicera artikeln är viktigt för att den enligt Helin "mycket tydligt visar på vilka värdegrunder det parti som är på väg in i Sveriges riksdag vilar".

Han anser också att publicister som inte sagt rakt nej till valannonser från Sd gör det lätt för sig: "Det är bekvämt, aningslöst och hållningslöst".

Helin frågar sig varför flera medier har svängt i frågan sedan valet 2006:

"Har Sverigedemokraterna ändrat sina värderingar, eller har svenska publicister ändrat sin hållning till deras värderingar i ungefär samma takt som partiet fått pengar?"

Journalisten har sökt Jan Helin.

Fler avsnitt
Fler videos