Gå direkt till textinnehållet

Nationell Idag hotas av stor Scanpix-faktura

Vid tidningen Expos granskning av Nationell Idag, Nationaldemokraternas partitidning, upptäcktes att tidningen använt bildbyrån Scanpix bilder i stor omfattning utan att betala.- Vi brukar vara noga med att betala, säger Vavra Suk, partisekreterare och redaktör.  

Enligt Expo kan så mycket som 40 procent av bilderna i tidningen förra året ha publicerats på papper utan tillstånd. Expos granskning visade att 51 bilder i papperstidningen hade Scanpix rättigheterna till. Vavra Suk, utgivare för Nationell Idag, avvisar kritiken:
– Expo försöker komma åt oss på alla sätt de kan. De vill stoppa vår utgivning och är partiska. Jag har varit i kontakt med Scanpix, och de ska göra en egen utredning om saken. Expo är väldigt partiska. Skulle det visa sig att vi har använt någon Scanpix-bild utan att ha betalt ska vi göra rätt för oss.

– Vi brukar vara noga med att använda bilder från fria källor och att använda bilder som vi själva har tagit, anser Vavra Suk.

Anna Fornek Bergström, VD på Scanpix, säger att det är en omfattande lista och inte kan ses som ett enstaka misstag:

Annons Annons

– Listan som vi fått från Expo ska vi kontrollera. Den omfattar nästan femtio bilder. Och det är bara under år 2008.

– Vi har samma hållning som alltid: Vi kan inte acceptera sådant och kommer att skicka en räkning. Det finns en ganska utbredd okunskap om bildrättigheter i bloggvärlden, men i den här papperstidningen får man anta att kunskapen finns, säger Anna Fornek Bergström.

Spelar det någon roll att det är en högerextrem organisation som har gjort överträdelsen?

– Nej, faktiskt inte. Jag tycker inte att det är vår uppgift att ha synpunkter på det i det här sammanhanget.

 

Fler avsnitt
Fler videos