Gå direkt till textinnehållet

Vill ha fotoförbud på olycksplatser

Abulansförbundet vill ha lagstiftning om fotoförbud på olycksplatser. Brottsrubriceringen föreslås lyda ”otillbörlig olovlig fotografering”. Nu svarar Journalistförbundet. UPPDATERAD.

Fackförbundet för ambulanspersonal, Ambulansförbundet Alarm, föreslår att det ska bli olagligt att ta bilder vid olycksplatser. Brottsrubriceringen föreslås lyda ”otillbörlig olovlig fotografering”.

– Bakgrunden till det här är att vi redan 2011 såg en ökande grad av påträngande civilister. Det handlar om personer som vill vara väldigt nära inpå en sjuk eller skadad och att man därtill filmar eller fotograferar den utsatta personen och oss i vårt räddningsarbete, säger Henrik Johansson, ordförande i Ambulansförbundet, och fortsätter:

– Det här har blivit ett allt större arbetsmiljöproblem och nu har det blivit så stort för oss alla i blåljusfamiljen så att vi på Ambulansförbundet har valt att föreslå åtgärder.

Annons Annons

Henrik Johansson säger att hans förbund vill att ambulanspersonal ska ha rätt att sätta upp avspärrningar och att lagstiftningen ska skärpas. Han ger ett exempel på en olycka i Stockholmsområdet där ambulanshelikoptern inte kunde landa eftersom det var så många filmande personer i vägen.

– Det är kanske lite för tidigt att säga hur det här påverkar journalisters arbete. Men vi har tittat på regler i andra länder där journalister är undantagna, säger han.

Tycker du att medierna har ett ansvar för den situation som uppstått?
– Ja, det tycker jag, underhållningsmedierna har ett stort ansvar. Att göra underhållning av svårt sjuka och skadade tror jag lett till att vi har passerat en gräns som gjort att det har blivit mer accepterat att springa om kring med kameror.

Ambulansförbundet Alarm ska uppvakta Justitiedepartementet samt myndigheterna MSB och Socialstyrelsen med sitt förslag.

Journalistförbundet har nu reagerat på Ambulansförbundets utspel.

”Ett förbud skulle minska öppenheten i samhället. En sådan lagstiftning skulle riskera att skapa en föreställning om att fotografering på allmän plats inte är tillåtet. Och öppna för mycket svåra avvägnings- och definitionsproblem av vad som är tillåtet och inte tillåtet för såväl privatpersoner som yrkesfotografer”, säger Ulrica Widsell, vice ordförande i Journalistförbundet och ordförande i förbundets yrkesetiska nämnd, i ett pressmeddelande.

Fler avsnitt
Fler videos