”Viktigt lyfta fram goda krafter i Järva”

21 mars, 2017

Samtal med I dag drar Mitt i-tidningarna igång en ny satsning där alla goda krafter i Rinkeby, Tensta, Hjulsta, Kista, Husby och Akalla lyfts fram, under vinjetten Järvas hjältar. ”Det känns extra viktigt att lyfta fram de goda krafterna när området tecknas så mörkt i andra medier”, säger reportern Johanna Edström.

Satsningen Järvas hjältar som inleds i dag i Mitt i syftar till att lyfta fram goda människor och krafter som finns i området.

Johanna Edström som tillsammans med Linda Dahlin bevakar området hoppas att satsningen ska leda till att bilden av Järva nyanseras, även utanför området.

– Det känns särskilt viktigt nu när det är så stort fokus på området och det tecknas så mörkt i andra medier, med till exempel no go-zoner. Det är inte hela bilden, säger Johanna Edström.

Vad tänker du när du ser rapportering om Järva i andra medier?
– Jag brukar tänka att det är sällan man får hela bilden när andra medier gör enstaka nedslag. Då har vi som lokaltidningen fördel av att vi alltid är på plats, och stannar. Vi kan ta historier och skeenden vidare på ett annat sätt. Det kan jag tycka missas litegrann i annan nyhetsrapportering om Järva.

Har inställningen till journalister och medier påverkats av den negativa rapporteringen?
– Det finns en oro när området tecknats som det har gjort. Folk blir illa berörda för att man inte visar hela bilden och det finns en misstänksamhet mot journalister. Men när de förstår att vi är från Mitt i brukar vi inte få så värst mycket problem. ”Jaha, ni är från vår tidning”, säger de, och så är det lugnt. För det mesta.

En del av de personer som Mitt i berättar om nu har förekommit i tidningen förut.

– Vi vill ännu tydligare och mer målmedvetet lyfta fram de positiva krafterna. Förhoppningsvis leder det till läsarinteraktion. Jag fick faktiskt tips om en hjälte alldeles nyss, så det har börjat ge resultat redan.

Jag läste er artikel om Chaima Hakam. Hon är positivt skildrad, men händelserna som hon ingriper i när polisen inte dyker upp, är ju inte positiva, det var ju en DN-fotograf som blev misshandlad som hon försöker rädda …
– Vi duckar inte för att skriva om de allvarliga händerna, Järvaborna vill också veta vad som sker i området. Men det finns alltid nyanser.

Det känns som ett lite lokalpatriotiskt projekt. Är ni lokalpatrioter på Mitt i?
– Patrioter är ett så negativt ord. Vi värnar om orten och har ett ansvar för de områden vi bevakar, genom att vara heltäckande och visa alla bilder.

– Vad tycker du själv om det här?

Jaha, nu är det jag som blir intervjuad. Jo, jag är positiv, efter att ha läst texterna. Jag brukar vara skeptisk till ”positiva nyheter”. Men det här är ju inte onyanserade beskrivningar utan fullödiga berättelser, och då blir det bra.
– Vad bra. Jag är också lite allergisk mot ”good news”, när man klappar folk på huvudet, lite nedlåtande. I begreppet ”Järvahjältar” finns en stor bredd, det är både högt och lågt, samtidigt som vi fortsätter att bevaka det som händer i området förstås. Jag tycker att det blir en bra mix.

Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies