”Kul att sitta på en redaktion centralt i stan”, säger Ragna Fahlander i Hedemora. FOTO: Hanna Schück

”Vi tyckte det var vansinne att stänga”

28 augusti, 2020

Samtal med För fyra år sedan tog Ragna Fahlander strid mot Mittmedias stängning av flera redaktioner i Dalarna. Nu är hon ny på jobbet på den återöppnade Hedemoraredaktionen.

2016 var centralisering ledordet för Mittmedia. Dåvarande chefredaktören för Dalarnas Tidningar, Carl-Johan Bergman, beslutade bland annat om stängningarna av redaktionerna i Malung (2015) och Hedemora, och genomförde en redaktionell centralisering till Falun. Journalisten har skildrat Dalarnas nedlagda lokalredaktioner i reportaget På spaning efter den tidning som flytt.

Fyra år senare befolkas redaktionerna i Dalarna på nytt, med fler tjänster och egna utgivare på flera orter. Mest dramatisk är förändringen på Södra Dalarnes Tidning som bevakar Säter och Hedemora. När redaktionen i Hedemora stängdes 2016 blev SDT den enda tidningen i Sverige som saknade redaktionell närvaro i hela sitt bevakningsområde. Nu har SDT öppnat redaktionen i Hedemora igen, med en utgivare och fyra journalister på plats.

Samtidigt halveras utgivningen, från sexdagarsutgivning till tredagarsutgivning, med lansering den 1 september.

En av journalisterna på SDT i Hedemora är reportern och mångåriga journalistklubbsordföranden Ragna Fahlander, som bytt jobb efter 33 år på Dalarnas Tidningar i Falun.

Hon välkomnar nysatsningen.

– I min värld är det här rätt, nära nyheter kräver närvaro i stan, att man finns här och folk känner kontakt.

Samtidigt konstaterar Ragna Fahlander att fackklubben var skarpt kritisk till nedläggningen i Hedemora 2016.

– Vi tyckte det var vansinne att stänga, men då gällde bara centralisering. Nu är det omvända bud, fortfarande med Carl-Johan Bergman vid rodret. Vi var en smula kritiska till att just Bergman ska leda oss igenom det här, eftersom han stått för det rakt motsatta tidigare, säger Ragna Fahlander.

Vågar ni lita på att det här gäller nu?
– Jag vet inte vad jag ska svara på det. Men Bonnier och cheferna Mikael Nestius och Anders Eriksson verkar övertygade om att det är Amediamodellen med lokal närvaro som gäller.

Vilka är utmaningarna journalistiskt för er nu?
– Att bygga upp nya nätverk. Vi hade tre duktiga reportrar med nätverk i Säter och Hedemora 2016. Och att bygga upp läsarnas förtroende på nytt. Upplagan har sjunkit som en sten sedan 2016, det blir inte samma bevakning när det ska skötas av färre personer på distans.

– Men det ska bli kul, vi känner pionjäranda och det verkar vara likadant på de andra orterna. Vi ska göra en jäkligt bra lokaltidning.

Läs också Journalistens intervju med Carl-Johan Bergman från april, där han försvarar omprövningen av de tidigare tagna besluten.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies