”Vi kastar ut litteraturen på gatan”
Lasse Winkler sade upp sig från Svensk Bokhandel för att starta litteraturmagasinet Fyrahundrafemtio vars första nummer kommer i mars. Han tror stenhårt på det nischade pappersmagasinet. ”Det var antingen det här, eller starta världens bästa bokhandel i Göteborg”, säger han.
Inga recensioner. Inga anmälningar. Ett populärkulturellt samhällsmagasin som kastar ut litteraturen på gatan. Något åt det hållet.
Lasse Winkler lämnade posten som chefredaktör för Svensk Bokhandel för ett och ett halvt år sedan för att starta ett litteraturmagasin. Den 21 mars kommer första numret av Fyrahundrafemtio som trycks i minst 21 000 ex. Utgivningen är satt till sex nummer per år där varje nummer har siktet inställt på de två kommande månadernas bokutgivning.
– Det var antingen det här, eller starta världens bästa bokhandel i Göteborg, säger Lasse Winkler, chefredaktör och VD för Fyrahundrafemtio.
Ett renodlat pappersmagasin om böcker – kommer det att funka?
– Jag har ingen plan B om jag säger så. Jag sätter mig själv i pant på detta. Och man kan inte satsa mer än sig själv. Men jag tror stenhårt på det nischade intelligenta pappersmagasinet. Vi ska göra ett magasin som vi själva vill läsa. Som de bästa musikmagasinen fast om böcker.
Litteraturjournalistikens svar på Rolling Stone Magazine?
– Tja, varför inte? Eller kanske det nu insomnade brittiska musikmagasinet The Word. Den ska vara vägvisande inom litteraturen, ge djupare förståelse med intelligenta vinklar som ger en aha-upplevelse, i stället för en jaha-upplevelse. Vi ska kasta ut boken på gatan. Litteraturen ska placeras mitt i samhället. Böcker är för allvarligt och för roligt för att vara bara underhållning.
De övriga redaktionella medarbetarna är Ola Kjelbye, Nils Pennlert och Jonas Bergroth.
– Målgruppen kommer i stor utsträckning att bestå av kvinnor, och mycket av innehållet kommer att vara producerat av kvinnor.
Jag måste fråga om namnet. Fyrahundrafemtio – varför?
– Papper självantänder vid 451 grader Fahrenheit.