Gå direkt till textinnehållet

”Vi har publicerat texter från 55 länder”

Svenska Pens internationella nättidskrift får nytt namn och ny design. Chefredaktören Elnaz Baghlanian förklarar hur man lyckas ha läsare i 150 länder.

Nättidskriften som tidigare hette Dissidentbloggen nylanseras idag under namnet PEN/Opp. Opp står för opposition. Förutom nytt namn och ny design – och en mobilanpassad sajt – ändras publiceringstakten.

– Innehållet och konceptet är detsamma som tidigare, PEN/Opp kommer fortsätta att ge ut fyra nummer per år. Men i stället för att publicera alla texter ur ett nummer samtidigt, kommer vi nu att publicera en till två texter per vecka. På så sätt kommer temanumren byggas upp succesivt och sajten att bli mer levande. Vi kan presentera en modern sajt, anpassad för att läsas på datorn såväl som i mobilen eller läsplattan. Även om man befinner sig någonstans i världen där det är långsam internetuppkoppling, ska man kunna läsa PEN/Opp. På så sätt tror vi att fler kommer kunna delta, skriver chefredaktören Elnaz Baghlanian i ett mejl till Journalisten.

Hur stora resurser har ni?
– Vi är en väldigt liten redaktion. Jag är den enda anställda och jag arbetar halvtid med PEN/Opp.

Annons Annons

Hur lyckas ni ha läsare i 150 länder?
– Som en del av PENs världsomspännande organisation som knyter samman 149 PEN-center i över 100 länder, kommer vi i Svenska PEN dagligen i kontakt med författare som engagerar sig för det skrivna ordet och yttrandefriheten. Häri ligger PEN/Opps fundament. Utan vårt nätverk hade vi aldrig kunnat utföra det här arbetet. Vi har sedan 2011 publicerat texter från 55 länder. Tack vare att vi publicerar texterna på originalspråk, såväl som på engelska och svenska har vi i dag läsare i 150 länder.

Vem översätter texterna till svenska/engelska?
– Vi arbetar med professionella översättare från över hela världen.

Vilka stora yttrandefrihetsfrågor tror du att ni och världen kommer att behöva prata om 2020?
– Vi står inför allt större utmaningar vad gäller yttrandefrihet runtom i världen. Jag önskar att man kunde säga att utvecklingen går åt rätt håll, men tyvärr blir det allt farligare att använda sig av det fria ordet i allt fler länder. Vi står til exempel inför stora utmaningar vad gäller ”hate speech”. Hot och hatspråk riktat mot författare och journalister används idag allt mer frekvent som en metod för att tysta och förskjuta röster från offentligheten.

– En annan stor problematik som vi ser i vårt arbete på Svenska PEN är hur totalitära länders regimer går bortom nationsgränserna för att utöva påtryckningar eller komma åt författare och journalister. Det brutala mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi i Istanbul och gripandet av de svenske förläggaren Gui Minhai i Thailand är två exempel på detta.

Fler avsnitt
Fler videos