Gå direkt till textinnehållet

VF-chefens spalt vållar debatt bland journalister

Tommy Ernerudh, chefredaktör och ansvarig utgivare på Värmlands Folkblad ägnade sin spalt åt att hylla bland andra en lokal bilhandlare, Karlstad kommun, ATG och Länsförsäkringar. Tilltaget har väckt reaktioner.

”Ett publicistiskt haveri”, kallar en Karlstadsjournalist utgivarens krönika i Värmlands Folkblad i fredags. ”Hur trovärdig är VF som granskare?” säger en annan.

Chefredaktören Tommy Enerudhs spalt i VF i fredags fick många journalister i Värmland att sätta kaffet i vrångstrupen.

I spalten skriver han att han är trött på allt tjafs och den alltför stora fokuseringen på det negativa, och väljer därför att hylla bland andra den lokala bilhandlaren Helmia (”Grym service. Från första kundkontakten till längst ut i verkstaden.”), Karlstad kommun: (”Jag älskar verkligen inte allt ni gör, men vill ge er för att ni i grunden och på riktigt försöker ta kommunen framåt. Fortsätt med det.”), Länsförsäkringar (”Har varit kund i 30 år och aldrig fått annat än ett kanonbemötande på alla sätt.”), alla butiker i Karlstad, ATG och Lorensbergs förskola.

Spalten har diskuterats på flera redaktioner i Värmland, och frågan många ställt sig är: får man göra så här?

– Ja, det tycker jag. Annars hade jag inte skrivit så. Det är ganska mycket gnäll och lite uppmuntran är alltid trevligt, säger Tommy Ernerudh.

Kan ni verkligen granska företagen och myndigheterna efter den här hyllningen?
– Ja, det kan vi, och det gör vi varje dag. Det är självklart att vi ska granska och det påverkas inte alls av det jag har skrivit.

Har du fått några reaktioner på spalten?
– Två positiva reaktioner, från personer som tyckte att den var trevlig. Det har inte kommit några negativa reaktioner och jag har inte hört någon diskussion om det inne på redaktionen.

Fler avsnitt
Fler videos