Gå direkt till textinnehållet

Vardagsmötet: Helena Hägglund

Den 27 juni finns Kyrkans Tidnings journalist Helena Hägglund med på ett skepp en bit utanför Greklands kust och inväntar de övriga fartygen som ska åka med förnödenheter till Gaza. Ship to Gaza arrangeras för andra året i rad och Helena Hägglund är med för att rapportera om resan. (Foto: Johannes Frandsen/Kyrkans Tidning)

– Jag är faktiskt inte orolig för min egen säkert. Man får ju verkligen hoppas att det inte blir lika våldsamt som sist, men jag känner ingen oro för egen del. Det är ju i grunden en fredlig konvoj, säger hon.

Helena Hägglund berättar även att alla som åker med på båten får en kurs i fredligt motstånd och icke-våld innan avfärd.

Vad ska du göra på båten?

­– Jag kommer att blogga och twittra under resan och när jag kommer hem ska jag skriva artiklar i Kyrkans Tidning om mina upplevelser.

Är du rädd för att inte kunna behålla objektiviteten som ”inbäddad journalist” på en sådan här resa?

– Nej det är jag inte. Som journalist så vet jag vad jag gör, jag vet vad som är intressant att skriva om och så vidare. Jag kan ju inte bevaka det här om jag inte är med på båten. Det kan hända att jag känner för dem jag intervjuar, men det händer ju i vanliga intervjusituationer också och det hindrar mig inte från att vara kritisk, säger hon.

Hur länge kommer du att vara borta?

– Jag hade tänkt en vecka, men det är svårt att säga. Vi får se vad som händer helt enkelt. Kommer vi i land i Gaza så tar det längre tid. Då måste jag ju ta mig hem därifrån.

Har du lätt för att bli sjösjuk?

– Nej det har jag inte. Men jag har med mig åksjuketabletter utifall att.

Helena Hägglunds blogg från Ship to Gaza går att följa här.

Fler avsnitt
Fler videos