Gå direkt till textinnehållet

Var tredje tjänst kan försvinna på TT Nationell nyhetsbyrå blir storstadsspegel

Närmare var tredje journalisttjänst riskerar att försvinna på Tidningarnas Telegrambyrå. Ledningen vill spara 25 miljoner kronor per år.

Närmare var tredje journalisttjänst riskerar att försvinna på Tidningarnas Telegrambyrå. Ledningen vill spara 25 miljoner kronor per år.

En extern konsult har arbetat fram en rapport där han säger att 38-40 tjänster kan ta bort utan att kvaliteten försämras. TT har ungefär 125 anställda journalister.

– Journalistklubben har reserverat sig mot förslaget att spara genom nerdragningar. Vi är allvarligt oroade över att det går ut över kvaliteten, säger journalistklubbens ordförande Lars Larsson. Vi vill istället att man utreder hur TT kan öka intäkterna, till exempel genom prishöjningar.

I rapporten, som presenterades på senaste styrelsemötet, föreslås att featureredaktionen i Göteborg läggs ner samt att redaktionen i Sundsvall minskas med sex tjänster. I dag har TT sju journalister i Norrland, nu föreslås tre tjänster i hela Norrland, en i Luleå, en i Umeå och en i Sundsvall.

– Ledningen bedömer tydligen att Malmö och Göteborg har ett bättre geografiskt läge än Sundsvall, säger Lars Larsson.

Rapporten har skapat stor oro på TT och många undrar över ägarnas syften. När de nygamla ägarna, TT Intressenter, tog över nyhetsbyrån i våras uppgavs målen vara att TT skulle förbli en nationell nyhetsbyrå och att den publicistiska kvaliteten skulle säkras.

En fråga som fortfarande är obesvarad är vad som ska hända med TT gentemot FLT. Blir det konkurrens eller samarbete?

– Styrelsen har gjort time out vad gäller FLT, säger Lars Larsson.

FLT har också ekonomiska problem. Risken är att varken TT eller FLT blir nyhetsbyråer värda namnet utan att båda istället blir två byråer som dåligt klarar sina uppdrag.

– Det är ju inte bara vi anställda på TT som berörs av den här diskussionen. TT är basen för all nyhetsrapportering i landet, säger Lars Larsson. För många medier är TTs artiklar den enda bevakning de har av områden utanför sitt eget spridningsområde.

Enligt Lars Larsson ska konsultrapporten finslipas fram till midsommar. Lagom till semestern väntas medarbetarna få besked om vad som ska hända med jobben och nyhetsbyrån.

– I nästa vecka ska vi precisera för de fackliga företrädarna vad som gäller, säger nye VDn Göran E Larsson.

Han vill därför inte gå in på antalet tjänster som blir aktuella att dra in.

Om det skulle bli en minskning med nästan en tredjedel av personalstyrkan, kommer det inte att påverka kvaliteten i TTs material?

– Inte nödvändigtvis. Förändringarna sker i nära samarbete med våra kunder och vi kommer att satsa på de delar som är efterfrågade.

I dag har TT sju tjänster i Norrland. Det är inte mycket men i rapporten föreslås tre tjänster. Har TT gett upp tanken på att vara en nationell nyhetsbyrå?

– Som sagt, jag kommenterar inte exakta siffror. Men om det kommer att bli så är det ett uttryck för vad kunderna vill. Vi kan inte driva en Norrlandsbevakning av ideella skäl.

Så här ser Norrlandsbevakningen ut vad gäller övriga riksmedier: Dagens Nyheter har sedan ett och ett halvt år tillbaka en journalist i Umeå. Svenska Dagbladet har ingen redaktion utanför Stockholm. Ekot har en halvtid i Östersund och en halvtid i Luleå som vid årsskiftet slås ihop till en heltid i Umeå. Dessutom hjälper alla lokalredaktioner till vid akut behov, uppger Lasse Söderberg på Ekot.

Sveriges Television och TV4 har lokala redaktioner i Luleå, Umeå och Sundsvall. TV4 har dessutom en redaktion i Östersund. FLT har inga egna reportrar utan samarbetar med Norrbottens-Kuriren, Luleå, Västerbottens-Kuriren, Umeå, Östersunds-Posten, Sundsvalls Tidning, Hudiksvalls Tidning och Ljusnan, Bollnäs.

Fakta om TT:

Tidigare ägdes TT av en rad svenska tidningsföretag samt Sveriges Radio. I våras tog nya ägare över nyhetsbyrån, TT Intressenter, där bland annat Schibsted och Bonnier ingår. I samband med ägarbytet avgick tidigare VDn och chefredaktören Erik Nylén. Han ersattes av konsult-VDn Göran E Larsson vars uppdrag är att se till att TT går med vinst.

Styrelseordförande är Aftonbladets VD Gunnar Strömblad.

Fler avsnitt
Fler videos