Gå direkt till textinnehållet

Var tionde journalist blev sjuk av Mittmedias behandling det senaste året

De senaste tolv månaderna har 22 journalister i norra Mittmedia varit sjukskrivna minst en dag på grund av hur de har blivit behandlade av arbetsgivaren. Det uppger de i en enkät som journalistklubben genomfört bland medlemmarna.

Enkäten visar också att det interna förtroendet för koncernledningen har rasat det senaste året.

Efter Journalistens reportage om tidigare GD-medarbetaren Sanna Wikströms död beslutade journalistklubben för tidningarna i norra delen av Mittmedia att genomföra en medlemsenkät med frågor om reportaget, om tystnadskulturen och om arbetsmiljön på företaget. 199 medlemmar besvarade enkäten, vilket ger en svarsfrekvens på 70 procent.

På tisdagsförmiddagen presenterade klubben enkätsvaren för medlemmarna. Journalisten har tagit del av resultatet, som bland annat visar att elva procent av de svarande, 22 journalister, uppger att de varit sjukskrivna minst en dag under det senaste året på grund av hur de har blivit behandlade av arbetsgivaren.

Enkäten visar också på en utbredd tystnadskultur. Två tredjedelar av de svarande anser att man som anställd i Mittmedia inte kan säga vad man tycker utan att det påverkar ens anställning på ett negativt sätt.

Den första frågan i enkäten rörde Journalistens avslöjande om Sanna Wikströms död. 17 procent uppgav att de delat eller kommenterat artiklarna om Sanna Wikström i sociala medier. Men nästan var tredje av de svarande, 30 procent, uppgav att de inte gjort det på grund av att de känt en rädsla för att det skulle kunna påverka deras anställning ”på ett negativt sätt”.

60 procent av de svarande journalisterna i norra Mittmedia tycker att arbetsmiljön är dålig i företaget och bara tre procent anser att ledningens åtgärdsplan för att komma till rätta med arbetsmiljöproblemen är tillräcklig.

72 procent tycker att ledningen inte tar arbetsmiljöproblemen på allvar.

För ett år ställde klubben frågor om vilket förtroende medlemmarna hade för sin närmaste chef samt för Mittmedias koncernledning. När samma frågor ställdes i februari 2018 hade förtroendet rasat.

För ett år sedan hade 76 procent ganska stort eller mycket stort förtroende för sin närmaste chef, den andelen har nu gått ner till 66 procent.

För ett år sedan hade 29 procent ganska stort eller mycket stort förtroende för Mittmedias koncernledning. I dag är det bara 19 procent som uppger att det har sådant förtroende för ledningen. Samtidigt har andelen som har väldigt litet förtroende för koncernledningen ökat från 14 procent till 31 procent.

Tomas Backlund, ordförande i journalistklubben för norra Mittmedia, anser att flera av svaren i enkäten är alarmerande.

– Att 22 av våra medlemmar upplever att de blivit sjuka på grund av hur arbetsgivaren behandlat dem, bara under det senaste året, är väldigt bekymmersamt, säger Tomas Backlund.

– Det har funnits en uppfattning om att arbetsmiljöproblemen har varit isolerade till Gävletidningarna, och Gefle Dagblad i synnerhet. Den här enkäten visar att så inte är fallet. Det är liknande svar från samtliga regioner i norra Mittmedia. Arbetsmiljön och förtroendet för cheferna verkar vara något bättre i Hälsingland, men det är det enda som skiljer ut sig.

Vad säger du om den tystnadskultur som enkäten pekar på existerar i Mittmedia?
– Jag är inte förvånad. Det här bekräftar bara den bild som vi förmedlat tidigare men som ledningen inte vill kännas vid.

– Det här är ett medieföretag som slår sig för bröstet för att man värnar det fria ordet, men där två av tre journalister inte själva vågar säga vad de tycker på grund av personalpolitiken. Det borde om inte annat säga något om vår trovärdighet när det gäller att bevaka den här typen av frågor i andra företag.

Vad hoppas ni i klubben få ut av enkäten?
– Någon gång hoppas vi väl att någon på arbetsgivarsidan ska få upp ögonen och tillstå att de problem som våra medlemmar för fram existerar. Vi kommer att redovisa resultaten för koncernledningen, men jag har tyvärr inga illusioner av att det skulle leda till någonting. Ledningen har med en dåres envishet hållit fast vid uppfattningen att det åtgärdspaket man presenterade i höstas är tillräckligt. Vi delar inte den bilden, och det gör inte majoriteten av våra medlemmar heller.

Klubben söker nu stöd hos Journalistförbundet centralt. Ett möte med delar av förbundsledningen är planerad till i mars.

– Det mötet handlar om att försöka hitta vägar framåt för att förbättra arbetsmiljön för våra medlemmar, säger Tomas Backlund.

Mittmedias VD Per Bowallius uppger i ett mejl till Journalisten att han inte har tagit del av enkäten och därför avstår från att kommentera den i nuläget.

Många av de som har svarat på enkäten har också lämnat kommentarer. Så här skriver några av dem, som journalistklubben valt att presentera i samband med resultaten:

”Tidigare har jag haft fullt förtroende för den lokala ledningen. Men efter det som hänt Sanna vet jag inte var gränsen går för att säga sin mening.”

”Jag är livrädd för att straffas för mina kritiska åsikter om någon chef utanför min avdelning skulle få höra något, även om jag är obrottsligt lojal mot MM.”

”Jag uttryckte en gång en rädsla inför en ny arbetsuppgift. Det fick negativa konsekvenser för mig. Kommer aldrig våga uttrycka mig på samma vis igen.”

”Jag vågade inte svara ja på frågan om att bli efterträdande skyddsombud heller, med risk för att bli osams med arbetsgivaren, bli ’obekväm’ och eventuellt drabbas av repressalier.”

”Tyvärr sipprar saker som uppsägningshot mot förtroendevalda ner på redaktionsgolven. Det måste gå att ha synpunkter på chefer som faktiskt skapar rädda medarbetare och som kör ’rule by fear’.”

”Vet även om medarbetare som slutat som inte törs kommentera sin förra arbetsgivare för att inte deras arbetskamrater på sin gamla arbetsplats eventuellt ska missgynnas.”

”Ledningen måste berätta mer om turerna runt Sanna Wikström, annars är hela denna tragiska och fruktansvärda händelse helt obegriplig och fortsätter påverka arbetsklimat och arbetsmiljö på ett negativt sätt.”

 

Fakta / Så svarade norra mittmedias journalister i enkäten:

1. Har du kommenterat eller delat någon av artiklarna gällande Sanna Wikströms död i sociala medier?
17 procent       Ja.
30 procent       Nej, för att jag känner en rädsla för att det skulle kunna påverka min anställning på ett negativt sätt.
53 procent       Nej, på grund av annan anledning.

2. Hur tycker du att arbetsmiljön är på Mittmedia i dag?
7 procent          Väldigt bra.
33 procent       Ganska bra.
45 procent       Ganska dålig.
15 procent       Väldigt dålig.

3. Anser du att man som anställd i Mittmedia kan säga vad man tycker utan att det påverkar ens anställning på ett negativt sätt?
33 procent       Ja.
67 procent       Nej.

4. Har du någon gång under det senaste året varit sjukskriven (en dag eller mer) på grund av hur du har behandlats av arbetsgivaren?
11 procent       Ja.
89 procent       Nej.

5. Hur stort förtroende har du för din närmaste chef?
29 procent       Mycket stort.
37 procent       Ganska stort.
23 procent       Ganska litet.
8 procent          Väldigt litet.
3 procent          Vill/kan inte svara.

6. Hur stort förtroende har du för Mittmedias koncernledning?
2 procent          Mycket stort.
17 procent       Ganska stort.
43 procent       Ganska litet.
31 procent       Väldigt litet.
7 procent          Vill/kan inte svara.

7. Anser du att den åtgärdsplan som arbetsgivaren presenterade i höstas är tillräcklig för att komma tillrätta med arbetsmiljöproblemen inom Mittmedia?
3 procent          Ja.
60 procent       Nej.
37 procent       Vet ej.

8. Anser du att Mittmedia tar arbetsmiljöfrågor på allvar?
28 procent       Ja.
72 procent       Nej.

Fotnot: Enkäten genomfördes bland medlemmar i journalistklubben i norra Mittmedia. 199 personer svarade, vilket ger en svarsfrekvens på 70 procent.

Fler videos
Fler avsnitt