” ’Utredningen’ visar Kim som journalist”
Tv-serien Utredningen skildrar brottsutredningen av mordet på Kim Wall. Föräldrarna Ingrid och Joachim Wall berättar för Journalisten om sin del i arbetet med serien – och om hur de under polisutredningen kämpade för dotterns journalistiska integritet.
Danska Tobias Lindholm har skrivit och regisserat de sex långsamma avsnitten som nu visas på SVT. Mördarens namn nämns aldrig, han visas aldrig i bild. Det är inget blod, inget drama – på ytan. I stället får tittarna följa Köpenhamnspolisens metodiska arbete med att säkra bevis och nå fram till ett åtal, liksom de många andra som bidrog i utredningen: dykare, poliser, polishundar, hemvärnsmän, ubåtsexperter, forskare…
Kim Walls föräldrar Joachim och Ingrid Wall, som i dramat spelas av Rolf Lassgård och Pernilla August, har funnits med sedan serien bara fanns på idéstadiet. De har konsekvent sagt nej till intervjuer och olika förfrågningar genom åren, men när danske regissören Tobias Lindholm undrade om de ville ta en förutsättningslös kaffe sade de ja.
– Man kan ju alltid fika, tänkte vi, säger Ingrid Wall till Journalisten via videolänk från hemmet utanför Trelleborg.
Makarna Wall tyckte att Lindholms angreppssätt lät sympatiskt, och de fick löften om att få läsa manus och komma med synpunkter under processens gång. Så blev det. Deras inspel gjorde serien mer dokumentär, bedömer de. Framför allt fick Kim Walls journalistik större plats.
– Vi förde fram tydligare att Kim var ombord på den här ubåten i sin egenskap av journalist, vilket också kom fram i domen. Vi har också haft möjlighet att få in hennes arbete, som när vi visar autentiska bilder från hennes reportageresa till Marshall Islands, säger Ingrid Wall.
I scenen hon syftar på går polisen igenom Kim Walls dator under överinseende av föräldrarna. Av källskyddsskäl vägrade de lämna datorn till utredarna.
– Vi kom fram till en kompromiss, de fick gärna titta i datorn men inte spara ned något. Kim har intervjuat många människor i utsatta lägen, vi var rädda att materialet skulle bli offentligt. Vi satt i två dagar, berättar Joachim Wall.
I seriens slutscen står Ingrid Wall/Pernilla August och pratar inför en grupp gymnasieelever om Kim Walls gärning, uppmanar dem att som dottern gå ut och göra skillnad.
– Det är en scen som syftar framåt, Kim får inspirera andra. Då kommer det något meningsfullt ur detta. Det känns väldigt bra, säger Ingrid Wall.
De ser sitt deltagande i serien som ett tack till och sätt att rikta uppmärksamheten mot alla de människor som deltog i utredningen och hjälpte dem att få hem dotterns kropp.
– De som står och stakar i vattnet, och alla de poliser, dykare, polishundar som var igång i över hundra dagar. De som absolut inte ses på film i vanliga fall. Det är dem vi vill hylla, säger Joachim Wall.
Samtidigt hoppas makarna Wall att serien ska ge en skjuts till minnesfonden familjen startat och som sedan 2018 delat ut sju stipendier till unga kvinnliga journalister som går i Kim Walls fotspår. I år har ytterligare två stipendiater utsetts och arbetet med nästa års ansökningar drar snart igång.
– Det är viktigare än någonsin att man stöttar kvinnliga journalister. Vi ser hur det är i Sverige, då kan man bara ana hur det ser ut i andra delar av världen, säger Ingrid Wall.
Till de stipendier som delades ut på Kim Walls födelsedag i mars i år kom flera ansökningar från Afrika och Sydamerika, vilket gläder henne. Andra måste fortsätta göra den typ av journalistik som dottern gjorde. Fonden finansieras genom stora och små bidrag från privatpersoner och organisationer.
"Utredningen" ska sändas internationellt, bland annat på BBC Prime, i Australien och Ryssland.