Gå direkt till textinnehållet

Utgivarna: Regeringen måste agera mot förtalsturism

I ett uttalande antaget på måndagen fördömer organisationen Utgivarna så kallad förtalsturism, mot bakgrund av en rättsprocess i Storbritannien mot tidningen Realtid.

Journalisten rapporterade i oktober om den svenska finansmannen Svante Kumlin, som granskats av Realtid, och hotade stämma tidningen för förtal om den publicerade granskningen.

Hotet blev allvar: Kumlin har nu startat en rättsprocess i London mot Realtid och dess journalister. Utgivarna markerar i ett uttalande taget ikväll starkt mot rättsprocessen.

I uttalandet försvarar Utgivarna principen om att journalistik i svenska medier som publicerar sig inom ramen för Yttrandefrihetsgrundlagen och Tryckfrihetsförordningen bara ska regleras av svenska grundlagar.  

Annons Annons

"Utgivarna står därför bakom Realtid Media, chefredaktören Camilla Jonsson och reportrarna Annelie Östlund och Per Agerman när de nu avvisar alla försök att i domstolar i andra länder försöka tysta en pressröst i Sverige.  Den som vill föra talan mot svenska medier och dess företrädare ska göra det i Sverige", skriver organisationen.

Utgivarna menar att möjligheten att stämma journalistik publicerad i Sverige i ett annat land är "en otillständig lucka i de europeiska rättssystemen", och kräver att regeringen nu agerar mot till exempel Storbritannien.

"Utgivarna företräder Sveriges Television, UR, Sveriges Radio, TV4, Sveriges Tidskrifter samt Tidningsutgivarna och vi kräver att regeringen, som ytterst företräder världens äldsta tryckfrihetsförordning – nämligen den svenska från 1766, tydligare ska försvara våra grundlagar."  

Thomas Mattsson, vice ordförande för Utgivarna, säger i en kommentar att förtalsturism är rättsosäkert och helt i strid med svenska pressfrihetstraditioner:

– Mediebolag och enskilda journalister kan, till stora processkostnader, tvingas försvara sig bortom svenska domstolar för publiceringar som kanske inte ens anmälts till det medieetiska systemet här. Det är orimligt och Utgivarna står bakom Realtid i den här tvisten, säger Thomas Mattsson.

Fler avsnitt
Fler videos