Gå direkt till textinnehållet

Upp och ner för öppenheten

Det har varit en dyster vecka. Och bra. Det dystra först: Förra onsdagen kom tingsrättsdomen i det som kallats det första PUL-målet, med resultatet att företagaren Börje Ramsbro bötfälldes för att ha publicerat/registrerat namn på sin webbsida (se sidan 4). Domen bygger visserligen på den gamla datalagen, som fortsätter att gälla parallellt med den nya personuppgiftslagen. Nu skulle utslaget förmodligen inte ha blivit annorlunda om PUL använts i stället. Personuppgiftslagen gör visserligen vissa undantag, t ex om nätpubliceringen har ”journalistiska ändamål”, men det är tveksamt om detta undantag gått att åbropa i Ramsbrofallet.

Det har varit en dyster vecka. Och bra. Det dystra först: Förra onsdagen kom tingsrättsdomen i det som kallats det första PUL-målet, med resultatet att företagaren Börje Ramsbro bötfälldes för att ha publicerat/registrerat namn på sin webbsida (se sidan 4). Domen bygger visserligen på den gamla datalagen, som fortsätter att gälla parallellt med den nya personuppgiftslagen.

Nu skulle utslaget förmodligen inte ha blivit annorlunda om PUL använts i stället. Personuppgiftslagen gör visserligen vissa undantag, t ex om nätpubliceringen har ”journalistiska ändamål”, men det är tveksamt om detta undantag gått att åbropa i Ramsbrofallet.

”Det finns nu tre viktiga prejudikat, som visar att

offentlighetsprincipen också gäller elektroniska handlingar”

´Även om det är svårt att sia om domens egentliga betydelse, visar beslutet på flera absurda inslag i datalagarna: dels den uppenbara konflikten med den grundlagsskyddade offentlighetsprincipen, dels oklarheterna kring två parallella lagar som reglerar samma områden och dels att vi inte längre är lika inför lagen. PULs lagfrälseundantag skiljer oss medborgare från varandra och säger alltså att yttrandefriheten inte gäller lika för alla.

Nu till det roliga: Regeringsrätten beslutade samma onsdag att både cookiefiler och så kallade historikfiler i myndigheters och offentliga inrättningars datorer är att betrakta som offentliga handlingar (se sidan 4). Beslutet innebär visserligen att uppgifter i dessa datafiler fortfarande kan sekretessbeläggas, men är ändå ett steg mot en tydligare samsyn mellan digitalt lagrad information och dito på papper.

Sedan tidigare finns en regeringsrättsdom som slår fast att myndigheternas e-postloggar är allmänna handlingar. Det betyder att det nu finns tre viktiga prejudikat från högsta instans, som samtliga visar att offentlighetsprincipen också gäller elektroniska handlingar.

Också i Bryssel ökar intresset för öppenhetsfrågorna. På initiativ från Europeiska Journalistfederationen EFJ genomförs på måndag den hittills största öppenhetskonferensen i EUs historia. Efter parlamentets styrkedemonstration och kommissionens fall för någon månad sedan, talas det om en allt starkare medvind för öppenheten. Konferensen på måndag är kanske ett tecken på detta.

Så mest har det nog ändå varit en bra vecka…

Senaste numret

Fler avsnitt