UNT ska spara
tio miljoner

16 november, 2015

Upsala Nya Tidning står inför ett nytt sparpaket. Ledningen vill spara tio miljoner kronor och letar nu efter anställda som vill ta ett avgångsvederlag. 

Förslaget om sparpaket ska upp i bolagsstyrelsen i december, men Journalisten kan redan nu avslöja att ledningen vill spara hela tio miljoner kronor.

– Vi har kommunicerat att vi behöver spara tio miljoner för att få svarta siffror nästa år. Vi är ännu tidigt ute i arbetet med det paketet men lyssnar nu om det finns personer som är intresserade av frivilliga lösningar så som avgångsvederlag, säger Charlotta Friborg (bilden).

Inget generellt erbjudande om avgångsvederlag har gått ut. I stället kommer ledningen att ”lyssna individuellt” hos var och en av medarbetarna om det finns intresse enligt Friborg.  

Samtidigt går UNT med vinst om man räknar ihop hela medierörelsen? Och tio miljoner är ett tufft sparpaket?
– Ja, vi går med vinst totalt sett men måste spara för att säkra att vi går runt som verksamhet. Vi har inga licenspengar och jobbar på den öppna marknaden. Då måste kostnaderna vara mindre än intäkterna.

Karolina Tolstav är ordförande i journalistklubben på UNT. 

– Vi har ingen aning än hur det här kommer slå, vad som blir neddragning av tjänster eller andra sparåtgärder. Så det är svårt att säga så mycket om det nu, säger hon till Journalisten. 

Hur är stämningen på redaktionen?
– Så fort en sådan här grej kommer så blir det så klart oroligt. Och nu när allt fortfarande är så oklart så skapar det också en annan sorts oro, säger hon.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies