Gå direkt till textinnehållet

Två journalister dödade i Irak-kriget

Kriget i Irak har hittills kostat två journalisters liv: den australiske TV-fotografen Paul Moran och reportern Terry Lloyd från brittiska ITV News.

Kriget i Irak har hittills kostat två journalisters liv: den australiske TV-fotografen Paul Moran och reportern Terry Lloyd från brittiska ITV News.

Enligt en talesman för ITV News ska deras korrespondent Terry Lloyd ha dödades i södra Irak. Uppgifterna har de fått från flera källor i Irak och från ett sjukhus i Basra. Vad som hänt med TV-fotografen Fred Nerac och tolken Hussein Othman, som färdades i samma bil som Terry Lloyd, finns det inga uppgifter om.

De tre tillhörde inte den grupp av journalister som är ”inbäddade” i de framtyckande brittiska och amerikanska styrkorna.

TV-fotografen Daniel Demoustier, som färdades tillsammans med teamet från ITV News, lyckades fly och har för BBC berättat att eldgivningen kom från amerikanska eller brittiska trupper i området.

bryt

Brittiska Journalistförbudet kräver nu att försvarsministern utreder vad som hände.

– Det finns många frågor bakom denna tragiska händelse som måste utredas, eftersom den jeep de färdades i var tydligt markerad att det rörde sig om ett TV-team. Reportrar vet att krigsbevakning är farligt, men de får inte bli måltavlor, säger Paul McLaughlin, brittiska Journalistförbundets ordförande.

Den australiske TV-fotografen Paul Moran och tre kurdiska gerillasoldater dödades på lördagen av en självmordsbombare i den kurdiska delen av Irak.

pj@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos