Gå direkt till textinnehållet

Två år efter mordet: ”Khashoggis mördare ännu på fri fot”

Två år efter det brutala mordet på Washington Posts kolumnist Jamal Khashoggi i Istanbul är fortfarande den som beställt mordet på fri fot. Internationella Pressinstitutet och Reportrar utan gränser kräver att rättvisa skipas.

Den 2 oktober 2018 gick journalisten Jamal Khashoggi in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul för att hämta ett dokument som behövdes för sitt stundande giftermål med sin turkiska fästmö Hatice Cengiz. Hon väntade utanför, i timmar. Han kom aldrig ut. Utredningarna visade att Jamal Khashoggi hade mördats och styckats av ett team som flugits till Istanbul från Saudiarabien i ett jetplan.

I en artikel i Expressen berättar Hatice Cengiz om livet efter mordet.

FNs rapportör Agnes Callamard drog efter sin utredning slutsatsen att den saudiarabiska regimen och kronprins Mohammed bin Salman var ansvariga för mordet på Jamal Khashoggi. Amerikanska CIA har i sin utredning kommit fram till att mordet beställdes av kronprins Mohammed bin Salman.

Trots att allt pekar på att kronprinsen är ansvarig har Saudiarabien aldrig utsatts för några sanktioner. Orsaken till detta är att USAs president Donald Trump satte stopp för sanktioner, vilket framkommer i journalisten Bob Woodwards nya bok Rage.

Internationella Pressinstitutet (IPI) kräver i ett uttalande idag på tvåårsdagen efter mordet att rättvisa skipas:

”Den som beställt mordet är på fri fot. Det faktum att Saudiarabien inte har fått några reella konsekvenser för sitt avskyvärda agerande blottlägger hyckleriet hos de regeringar som talar om mänskliga rättigheter men samtidigt rullar ut röda mattan för kungariket Saudiarabien”, säger Barbara Trionfi, chef för IPI.

Med anledning av årsdagen lanserar Reportrar utan gränser idag en kampanj och kräver att Saudiarabien inte bara genomför en oberoende utredning av mordet, utan även släpper de 34 journalister som sitter fängslade i landet.

– Två år efter det brutala mordet på den saudiarabiska journalisten Jamal Khashoggi har de ansvariga fortfarande inte ställts till svars. Vi kräver inte bara en oberoende utredning av mordet, utan även att Saudiarabien släpper alla 34 journalister som hålls fängslade i landet. Om 50 dagar står Saudiarabien värd för G20-mötet. Reportrar utan gränser uppmanar nu de andra G20-länderna att ställa sig bakom kraven för att stärka pressfriheten i landet, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige, i en kommentar.

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.