Gå direkt till textinnehållet

Turkiets ledare tappar greppet om medier

Mycket tyder på att den turkiska regeringen håller på att förlora sitt hårda grepp om landets medier, som i allt större utsträckning rapporterar om skandaler som myndigheterna för bara ett år sedan skulle ha lyckats tysta ned.

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan har nyligen stämt en turkisk journalist i domstol för tweets han anser varit kritiska mot den turkiska regeringen. Han har också stämplat en annan journalist, som publicerat läckta dokument om den stora korruptionsskandalen i Turkiet, som en förrädare.

Trots myndigheternas och regimens attacker mot medierna och det omfattande fängslandet av journalister, fortsätter medierna att publicera läckta dokument och regeringskritiska artiklar på ett sätt som inte varit möjligt tidigare. Det förefaller som att Erdogan håller på att förlora sitt järnhårda grepp om Turkiets medier, rapporterar New York Times.

En förklaring är att oberoende nyhetsleverantörer på nätet har fått ett stort uppsving, och många av dessa utgörs av journalister som fått sparken för sin kritiska rapportering i traditionella medier.

En annan förklaring är schismen mellan Erdogan och Fethullah Gülen som är ledare för den religiösa Hizmet-rörelsen. Gülen som bor i USA samarbetade tidigare med Erdogan för att minska militärens makt.

På senare år har Hizmet-rörelsen fått kontroll över flera viktiga maktpositioner i Turkiet, och har också inflytande i flera större medieföretag. Den nya fiendskapen mellan Erdogan och Gülen har gjort att medierna minskat sin självcensur när det gäller rapportering om de senaste regeringsskandalerna.

Fler avsnitt
Fler videos