Gå direkt till textinnehållet

”Tuffa besked för SVTs medarbetare”

Den nya organisation som SVTs ledning presenterade i dag innebär en stor förändring för medarbetarna på lokalredaktionerna. Reportrarna ska förutom att intervjua även fotografera, redigera och publicera nyheter online.

– Det har varit en tuff dag för SVTs medarbetare. Omorganisationen innebär en stor förändring, säger Petteri Karttunen, journalistklubbens ordförande på SVT.

SVTs ledning har förklarat att medarbetarna inte behöver jobba som ett enmansteam, men att de ska ha den kunskap som krävs så att de klarar av alla journalistiska arbetsuppgifter. Journalistklubben ville nyansera kraven, men ledningen sade nej.

– Det finns risk att alla inte passar in den nya mallen. Vi är olika individer. Dessutom är inte tekniken klar, säger Petteri Karttunen.

Annons Annons

Umeå kommer att ha ansvar för tekniken för större delen av Norrland. Västerbottensnytt, Jämtlandsnytt, Mittnytt och Nordnytt kommer att skötas från kontrollrum i Umeå.

Journalistklubben känner också en stor oro för hur SVT har tänkt sig att bemanningen ska fungera då den nya organisationen införs 2015. SVT vill stärka den lokala identiteten, men journalistklubben befarar att bemanningen blir för tunn för att en acceptabel nyhetsbevakning ska kunna behållas.

– Vi vill även ha en diskussion om vilken journalistik vi ska göra. Klarar vi av att bedriva journalistik med den där bemanningen? SVT är stolt över att vara den största nyhetsorganisationen, men man kan inte smeta ut den hur mycket som helst.

SVT vill förstärka de regionala sändningarna genom att öka från 19 till 21 program: de nya blir Helsingborg och Södertälje. Samtidigt ska Mittnytt delas upp så att det blir sändningar från Östersund, Jämtlandsnytt, och sändningar från Sundsvall, Mittnytt.

Det är framför allt lokalredaktionen i Norrland som protesterat mot den nya organisationen. Journalisten har tidigare skrivit om att den nya organisationen kan innebära att mellan tio och femton personer förlorar sina jobb i Sundsvall. Mittnyttprofilen Erik Nyberg sade upp sig i protest och Tomas Tiberg på Mittnytt riktade i ett debattinlägg på Journalisten skarp kritik mot förslagen som enligt honom innebär att ”två tredjedelar av landet ska börja tömmas på journalistik”.

Journalisten har sökt SVTs ledning för en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos