Gå direkt till textinnehållet

Tre fotografer prisas

Johan Bävman, Lisa Thanner och Thomas Wågström belönas med Arbetets museums fotopris för bildverksamhet med dokumentär inriktning.

Johan Bävman, Malmö, får 20 000 kronor för sin dokumentära insats att ge röst åt en plågad minoritet i Tanzania. "I den uppmärksammade boken och utställningen ’Albino- i skuggan av solen’ skildras i omskakande bilder en grupp unga människor utsatta för omvärldens vidskepelse och solens sjukliga påverkan. I båda fallen med livet som insats. Men i det mörka hemska speglas också det ljusa glädjefulla och hoppet om en bättre framtid", skriver juryn.

Lisa Thanner, Göteborg, får 20 000 kronor "för sitt breda engagemang runt den dokumentära bildens vikt och framtid. Hon har i sitt dagliga arbete visat på bildens kraft i berättelser om den autistiske Victor, hemförlossningar och det njutningsfulla livet på Valhallabadet. I dessa bilder förenas den visuella berättarförmågan med en omvittnad yrkesskicklighet och stringens till stor bildjournalistik".

Thomas Wågström, Stockholm, får 20 000 kronor för "sin svartvita, svarslösa fotokonst som rört sig mellan manliga världar och minnets poesi. Hans formstarka skildring leder oss in i tillvarons utsnitt, där det drömska, gåtfulla, inåtblickande blir till lätt svävande magi. Han uppmärksammas för sin samlade bokproduktion och det brinnande engagemanget för svensk fotografi som tagit sig uttryck som lärare, mentor och gallerist".

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos