Tidskriften Television drar ner på utgivningen
När tidskriften Television nekades kulturtidskriftsstöd blev redaktionen tvungen att ställa in vårens första nummer. Nu har ett nytt nummer precis kommit ut, men i fortsättningen kommer tidningen av ekonomiska skäl att ges ut med viss oregelbundenhet.
Som Journalisten tidigare berättat lanserades tidskriften Television på bokmässan i Göteborg 2013 av journalisterna Calle Bäckström, Emmeli Lundberg och Philip Wallin. De ville göra en tidning som tog TV på allvar.
Tanken var att Television skulle ges ut med fyra nummer per år. Men årets första nummer kom först nu i dagarna.
Grundarna har gett ut tidningen med hjälp av egna pengar. När redaktionen givit ut fyra nummer sökte den kulturtidskriftsstöd hos Kulturrådet men fick avslag.
Effekten blev att det inte fanns pengar att ge ut årets första nummer av Television.
I en artikel i senaste numret berättar redaktionen om hur de ser på Kulturrådets bedömning och att de i fortsättningen kommer att "ge ut tidningen i den mån vi har råd och möjlighet".
– Vi vill förklara för våra läsare varför vi inte kan komma ut som utlovat, säger Calle Bäckström. Vi hoppas kunna göra ett nytt nummer någon gång under hösten.
Redaktionen är kritisk till att Kulturrådet inte beviljade ens minimibeloppet, 25 000 kronor för ett år, i stöd till tidningen.
"Någon kunde lika gärna sträckt ut långfingret. Inte bara mot oss, utan mot en av Sveriges största kulturbranscher. Ingen annan tidskrift har fokus på tv-mediet", skriver redaktionen om Kulturrådets avslag.
– Vi uppfyller alla kriterierna för att få stöd, menar Calle Bäckström. Men TV fanns inte ens med när Kulturrådet listar vilka ämnesområden som de sökande tidskrifterna behandlar. Jag gissar att vi hamnade under "film och foto".
I artikeln tar redaktionen även upp den debatt om kulturtidskriftsstödet som rasade kring årsskiftet 2014/2015, något som Journalisten skrivit om. Kulturutskottets ordförande Per Bill gick ut med att regeringens budget skulle köras över och att stödet till kulturtidskrifterna skulle skäras ner från 19 till 15 miljoner kronor. Förslaget drogs senare tillbaka.
"Med det var kulturtidskrifterna räddade. Samtidigt hade röster som velat höja anslaget, som under flera år legat still, effektivt tystats", skriver redaktionen på Television.
På Television är man också besvikna på TV-branschen, som gärna sett att de synts i tidskriften, men som inte varit lika villiga till samarbete eller till att annonsera eller teckna prenumerationer.
– Vi är en pytteliten aktör och det kostar pengar att göra bra journalistik. Vi har väl inte alltid varit helt nöjda med vad vi kunnat åstadkomma med våra knappa resurser, men det hade varit roligt om branschen sett värdet i en tidskrift som bevakar vad de gör och visat ett större engagemang, säger Calle Bäckström.