Gå direkt till textinnehållet

Tidskriften Krut läggs ner

Kulturtidskriften Krut (Kritisk utbildningstidskrift) läggs ner av ekonomiska skäl sedan tidskriftsstödet från Kulturrådet sänkts flera år i rad.- När vi försvinner saknas det självständiga tidningar inom skolområdet, säger Carl-Magnus Höglund i redaktionsrådet.  

Krut startades 1976 av engagerade lärare och forskare som ville skapa en mer jämlik och demokratisk skola. Länge fanns en aktiv förening bakom tidskriften, men på senare år har tremansredaktionen varit i stort sett ensam om att driva tidskriften.

Beslutet att lägga ner har vuxit fram, säger Carl-Magnus Höglund.

– Det har varit en nedåtgående resa, vi har funderat på saken i två, tre år. I vintras försökte vi hitta en ny redaktion som skulle kunna leta efter ny finansiering,  men vi misslyckades. Det skulle kräva mycket ideellt arbete.

Två tredjedelar av Kruts inkomster har kommit från Kulturrådet och en tredjedel från prenumerationer och lösnummerförsäljning. Men tidskriftstödet har minskat rejält de senaste åren.

En stor del av lösnummerförsäljningen har bestått av gamla nummer som blivit kurslitteratur på olika lärarutbildningar.

– Det tycker vi är ett bevis på att vi behövs, säger Carl-Magnus Höglund.

Han tycker att det för svensk skoldebatts del är tråkigt att Krut försvinner.

– Det saknas självständiga tidningar inom skolområdet. De som finns ges ut av lärarförbunden, sedan finns det inte så mycket mer. På det sättet är det en fri röst som försvinner.

Sista numret ägnas åt visioner. Forskare som Sven-Erik Liedman ger sin bild av framtidens skola.

– Vi tycker att det saknas i debatten. Det finns gott om åsikter om dagens skola, men inte så många framtidsvisioner, säger Carl-Magnus Höglund.

Fler avsnitt
Fler videos