Gå direkt till textinnehållet

Tidning kan lösa kris på högskola

En personaltidning kan bli lösningen på den hårda konflikt som skakar Södertörns högskola. I ett öppet brev till ledningen säger 41 av skolans anställda att demokratin på deras arbetsplats befinner sig i allvarlig kris, och att ett forum för öppen debatt är det enda sättet att lösa situationen.

En personaltidning kan bli lösningen på den hårda konflikt som skakar Södertörns högskola. I ett öppet brev till ledningen säger 41 av skolans anställda att demokratin på deras arbetsplats befinner sig i allvarlig kris, och att ett forum för öppen debatt är det enda sättet att lösa situationen.

– Brevet hänger ihop med att det har funnits konflikter, som beror på att Södertörn är en väldigt hierarkiskt styrd organisation, säger initiativtagaren Lars-Erik Sundqvist, högskoleadjunkt på Centrum för praktisk kunskap på Södertörns högskola.

I brevet står bland annat att det råder en ”hovakademisk” kultur på skolan, och att personalen är pressad på grund av stress och dålig arbetsmiljö.

Under fredagen hölls ett möte för att reda ut situationen, där även representanter från fackförbunden SACO och ST deltog. Under mötet beslutades att en personaltidning ska startas, vilket var huvudkravet i det öppna brevet. Hur tidningen ska se ut och vem som blir ansvarig utgivare är ännu inte beslutat.

Mötet föregicks av en diskussion där Lars-Erik Sundqvist bland annat anklagades för att ha lurat folk att skriva under brevet, något han nekar till.

– Jag har pratat med många som vill ha en personaltidning men som inte vågade skriva under, de är rädda för att förlora sina jobb.

Men Ingela Josefson, rektor på Södertörns högskola, säger att det finns de som ångrar att de har skrivit under det öppna brevet.

– 13 personer har hört av sig och sagt att de vill ha en tidning men att de inte vill bli inblandade i någon konflikt.

Ingela Josefson har ingen förståelse för kritiken. Hon anser inte att högskolan är hierarkiskt styrd, och försäkrar att personalen inte riskerar att förlora arbetet om de kritiserar henne.

– Det är inte aktuellt. Jag skulle aldrig komma på idén att påverka situationen så att människor blir av med sina jobb bara för att de uttrycker obekväma åsikter. Det är ju själva livsnerven i en akademisk miljö att folk får tala fritt.

Ingela Josefson tycker att det är en bra idé med en personaltidning.

– Jag har inte hunnit smälta hur den ska göras på bästa sätt, men det är bra att högskolan får ett debattforum.

– Ett forum för fri debatt är ett första steg att lösa den här situationen, säger Lars-Erik Sundqvist. Det har funnits interna organ men de har varit rena reklamblad för skolans ledning.

ks@journalisten.se

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.