Gå direkt till textinnehållet

Tidigare tidningschefens hårda kritik mot Mittmedia

Nerikes Allehandas tidigare tidningschef Katrin Säfström talar i Journalisten ut om personalpolitiken på Mittmedia – och hennes kritik mot den tidigare ledningen är hård.

Den tidigare tidningschefen på Nerikes Allehanda Katrin Säfström berättar att ett av skälen till att hon slutade våren 2016 var den interna kulturen som då rådde på Mittmedia.

– Mittmedia hade en syn på medarbetarna som jag inte kunde ställa upp på. Jag tyckte inte att man var respektfull mot folk, säger Katrin Säfström till Journalisten.

Mittmedia tog över Nerikes Allehanda och de andra Promediatidningarna efter uppgörelser med Stampen och Eskilstuna-Kuriren under 2015 och genomförde snabbt ett stort sparpaket om 130 miljoner kronor där 90 redaktionella tjänster skulle bort.

Annons Annons

– Det var en fruktansvärd tid. Man slaktade Promedia utan att ta reda på vad människor kunde. Jag har genomfört många sparpaket, men det här var annorlunda. Ledningens syn på hur man skulle bemöta personalen var inte bra. Det var hårda bandage. Samtidigt hade man en idé om att göra likformiga organisationer på alla tidningar utan att ta hänsyn till olika marknadssituationer. Jag protesterade till styrelsen mot vad som pågick, och när jag inte fick gehör hade jag inget annat val än att avgå, säger Katrin Säfström.

– Men det var en annan ledning då och hur det ser ur i dag vet jag inte.

Hennes beskrivning av hur personalen blev behandlad ligger i linje med vad journalistklubben på norra Mittmedia hävdade i en misstroendeförklaring mot personalpolitiken i mars 2017.  I en arbetsmiljöenkät som klubben genomförde i februari i år uppgav 72 procent att de ansåg att ledningen inte tar arbetsmiljöproblemen på allvar.

Mittmedias VD Per Bowallius har i en tidigare intervju med Journalisten kommenterat de stora nedbemanningar som genomfördes 2015 och 2016, innan han tillträdde som VD, på följande sätt:

”Vi har haft en utmanande tid med flera års nedbemanning. Det har varit påfrestande för de medarbetare som av olika anledningar slutat, men även för dem som är kvar. Vi har fortfarande ett tufft läge och en god arbetsmiljö är en av våra mest prioriterade frågor just nu”. 

Fler avsnitt
Fler videos