Gå direkt till textinnehållet

Sydsvenskan-förhandling om frilansarvoden

  Sydsvenskans journalistklubb har begärt förhandling om ersättningen till frilansar. - Beslutet att ersätta frilansar med tre procent för vidarepublicering i Trelleborgs Allehanda borde ha diskuterats med journalistklubben först, menar Ingrid Thulin, journalistklubbens ordförande.(På bilden: Ingrid Thulin, ordförande på Sydsvenskans journalistklubb. Foto Ingrid Thulin)

Nu kallar Sydsvenskans journalistklubb redaktionsledningen till förhandling om ersättningen till de frilansar som ska betalas 3 procent extra för att deras artiklar även publiceras i Trelleborgs Allehanda.

Enligt Ingrid Thulin, ordförande för journalistklubben på Sydsvenskan, är det enligt frilansavtalet tydligt att arbetsplatsklubben är motpart när frilansvillkoren förändras.

– Redaktionsledningen borde avhandlat frågan med oss först, det framgår klart av paragraf 12 i frilansavalet. Men jag upplever att de vill vara schyssta och tror att vi kan diskutera frågan på ett konstruktivt sätt, säger Ingrid Thulin.

– Men vi stödjer Journalistförbundets linje om att det handlar om en återpublicering och att frilansrekommendationen om ersättning på 50 procent ska följas, säger hon.

För Sydsvenskans journalistklubb är det tydligt att Trelleborgs Allehanda har en egen titel och därmed är en egen tidning. Ingrid Thulin menar att det är viktigt att frilansar och fast anställda står enade i frågan om upphovsrätt och att frilansrekommendationen följs.

– Det är viktigt av flera skäl: för journalistikens värde, för arbetstillfällena på sikt och för mångfalden, säger hon.

Fler videos
Fler avsnitt