Gå direkt till textinnehållet

SVT-reporter omplacerades efter Facebookdiskussion

Fackförbundet Unionen stämmer Sveriges Television sedan en SVT-journalist varnats och omplacerats av arbetsgivaren efter att ha diskuterat en regional fråga på Facebook.

I november förra året fick SVT-journalisten veta av sin redaktionschef att han skulle omplaceras fram till valet 2014. Han fick också en skriftlig erinran enligt vilken han ska ha brutit mot kollektivavtalets allmänna förhållningsregler och SVTs interna policy. Det håller inte Unionen med om att han gjort.

Bakgrunden är att journalisten diskuterat "en regional angelägenhet" med ett antal vänner på Facebook, enligt Unionens stämningsansökan till Arbetsdomstolen.

Förbundet betonar att mannen uttalat sig som privatperson, inte som SVT-medarbetare, och att ämnet som diskuterades inte är stötande eller en partipolitisk fråga.

Unionen menar att SVT brutit mot kollektivavtalets paragraf om att ömsesidig hänsyn och respekt ska prägla arbetsplatsen och yrkar att SVT ska betala ett skadestånd på 75 000 kronor samt 2 520 kronor per månad från 2014 års första dag fram till huvudförhandling i målet, avseende utebliven OB-ersättning.

Fler avsnitt
Fler videos