SVT-profiler protesterar mot nedläggning av bibliotek: ”Kortsiktigt”
Jessica Gedin, Kristofer Lundström och Samir Abu Eid – det är några av 150 SVT-medarbetare som i ett öppet brev uppmanar ledningen att behålla SRF Research och bibliotek.
Som Journalisten rapporterat är många public service-anställda kritiska mot bolagens beslut att stänga den koncerngemensamma funktionen SRF Research och bibliotek.
På SR cirkulerar sedan förra veckan en protestlista. Nu finns en sådan även på SVT. I ett öppet brev uppmanar hittills 151 undertecknare på allt från Uppdrag granskning till K Special och Nyheterna SVTs ledning att ompröva beslutet och behålla biblioteket och researchavdelningen.
Kulturnyheternas programledare Kristofer Lundström är en av undertecknarna, tillsammans med bland andra programledaren Jessika Gedin, Mellanösternkorrespondenten Samir Abu Eid, dokumentärfilmaren Kristina Lindström, vetenskapsredaktören Linus Brohult och Dokument inifrån-producenten Dan Josefsson.
– Research och bibliotek är en kvalitetshöjande del av vår organisation, något som gör vårt arbete så mycket bättre. Den kvalitetshöjningen är viktig just för public service, kvalitet är det vi ska stå för. Vi behöver kunna ha bra researchat material utan att det ska kännas som ett extra steg, säger Kristofer Lundström.
Han ger två konkreta exempel.
– När skådespelaren Alain Delon gick bort nyligen, en mycket kontroversiell figur, ville jag veta vad Le Monde, Le Figaro och Libération skriver. Då kunde jag be researchern låsa upp artiklarna åt mig – det går så otroligt mycket smidigare.
– Nu går vi in i Nobelarbetet. Jag ska direktsända klockan 13, när litteraturpristagaren tillkännages. Då har vi en person på plats i biblioteket som står och kan springa över till oss med böckerna i hand! Det är på marginalen, men marginalerna räknas.
Skrivelsen är överlämnad till ledningen, SVTs vd Hanna Stjärne, programdivisionens chef Michael Österlund samt nyhetsprogramdirektören Anna Careborg.
Här är hela uppropet:
Öppet brev till SVT:s ledning
Det är med bestörtning vi har tagit emot SVT:s beslut om att lägga ned SRF Research och bibliotek, den gemensamma stödfunktionen för de tre public service-bolagen.
Som påtalats, både internt och i Journalisten riskerar beslutet att försämra journalistiken och urholka vår trovärdighet. I slutändan står public service-värden på spel.
I spartider är det läge att samarbeta, inte agera kortsiktigt. Våra tre VD:ar hävdar att 16 miljoner sparas på nedläggning av ett antal SRF-tjänster. Den faktiska prislappen för vårt gemensamma bibliotek är enligt uppgift 8,5 miljoner. Hur kostnadseffektivt är det att tre bolag istället ska lösa dessa behov på varsitt håll?
SRF Research och Bibliotek är en gemensam stödfunktion där researchers med lång erfarenhet inom public service har tillgång till ett omfattande utbud av tidskrifter och tidningar. Här finns unikt källmaterial, specialiserad sökhjälp i radioarkivet och en exceptionell bibliotekssamling, strukturerad och anpassad av bibliotekarier, också de med stor erfarenhet av att arbeta i och gentemot en publicistisk verksamhet. De värden som finns här i form av personal och material är omistliga och ger medarbetare på både SR, SVT och UR underlag till djupintervjuer, live-sändningar, granskande reportage, dokumentärer med mera. Listan är lång. SRF Researchs bidrag till kunskapsinhämtning, faktakoll samt uppslag går inte att mäta i pengar. Värdet är enormt, för oss som arbetar inom public service och i slutändan allmänheten vi tjänar.
När beslutet om nedläggning kom har reaktionerna från medarbetare varit starka, både på SR och SVT.
På SVT har medarbetare ombetts engagera sig i en referensgrupp för att kartlägga behoven av research, något som rimligtvis borde ha skett innan man fattade det här beslutet.
Vi uppmanar er att för tillfället dra tillbaka ert beslut, göra en kartläggning av hur SRF Research används och utifrån en sådan kartläggning och med public services fundament och uppdrag i åtanke omvärdera och göra en ny sparplan. I dyrtider är det viktigt att faktiskt säkra de värden man redan har. Något annat har vi inte råd med.