SVT påstod att Brexit gav vaccin snabbare

30 november, 2021

GRN-beslut Oenig nämnd fäller inslag i Aktuellt där det påstods att Storbritannien fick vaccin mot covid-19 snabbare än EU-länderna tack vare Brexit.

Den 15 juli sände Aktuellt i SVT ett inslag om att det hade gått fem år sedan Brexitomröstningen. I inslaget uppgav en reporter att Storbritannien kunnat gå sin egen väg i många frågor utan att behöva följas EUs regler. Som exempel nämndes godkännande av vaccin mot covid-19, där Storbritannien var snabbare än resten av Europa.

Inslaget anmäldes till Granskningsnämnden för radio och tv av en person som menade att Storbritannien befann sig i en övergångsperiod efter Brexit och därför fortfarande var bundet av EUs regler på området.

SVT hänvisar i sitt yttrande till nämnden till uttalanden från den brittiska regeringen, samt uppgifter i flera medier, bland andra BBC.

Granskningsnämnden anser dock att SVT inte visat stöd för beskrivningen att Storbritannien var snabbare än övriga Europa på att godkänna covid-19-vaccin tack vare att landet inte behövde följa EUs regler. ”Inslaget strider mot kravet på saklighet”, skriver nämnden och fäller SVT.

Två ledamöter var av skiljaktig mening och ville fria, med motiveringen att det är svårt att slå fast att SVT inte hade saklig grund för påståendet inom ramen för den bedömning som Granskningsnämnden ska göra.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-beslut

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies