Gå direkt till textinnehållet

SVT Blekinges telegram om kritiserad läkare var partiskt

SVTs lokala nyheter i Blekinge berättade om en tidigare hårt kritiserad läkare som fått en ny tjänst. Men de missade att redovisa hur läkaren såg på saken. 

I inslaget – som var ett kort nyhetstelegram – berättades det om en icke namngiven läkare som tidigare hade avskedats från två olika vårdcentraler i länet, och nu fått en ny anställning. 

Man nämnde att läkaren hade uppmärksammats tidigare under året efter att han i ett antal fall slarvat med så kallade PSA-tester. I vissa fall hade han bedömt sjuka patienter med prostatacancer som friska. Man berättade också att läkaren utreds av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). 

Anmälaren, läkaren själv, menar att han blivit kränkt av inslaget som också skapat förvirring hos hans patienter.

Annons Annons

Läkaren menar att han inte slarvat med provtagningar utan att problemet handlar om hur vetenskaplig fakta av PSA-tester bör tolkas. 

Eftersom ärendet fortfarande utreddes av IVO menar han att uppgifterna om slarv därför inte är klarlagda. 

Läkaren menar också att han inte blivit avskedad. Efter en överenskommelse med arbetsgivaren hade han avslutat sin anställning, vilket är två olika saker.

Granskningsnämnden skriver i beslutet att det framgår att SVT känt till anmälarens inställning till anklagelserna och att man redogjort för hans inställning till kritiken i tidigare sändningar. 

”SVT redovisade emellertid inte dessa uppgifter i det aktuella inslaget. Avsaknaden av en sådan uppgift medför att det strider mot kravet på opartiskhet”, skriver de. 

Nämnden vill däremot inte fälla inslaget mot bakgrund av att ordet avskedad använts. Två av ledamöterna var dock skiljaktiga och menade att inslaget stred mot kravet på saklighet.

Fler avsnitt
Fler videos