Gå direkt till textinnehållet

Sveriges Tidskrifters tidning utan egen utgivare

Sveriges Tidskrifters nya ordförande Helle Klein är en av de tydligaste kritikerna mot Lärarförbundets uppmärksammade inskränkningar av medlemstidningens oberoende. Samtidigt görs deras egen tidning Allt om tidskrifter av produktionsbolaget A4, medan utgivarskapet ligger på organisationens VD. 

Helle Klein tillträdde som ordförande för bransch- och medlemsorganisationen Sveriges Tidskrifter så sent som i april. Sedan dess har hon varit en flitig debattör för att bevara oberoendet, inte minst för tidskrifter inom organisationspressen.

– Där är det viktigt att slå vakt om medlemstidningarnas självständighet, och jag ser med fasa på det som exempelvis händer på Lärarförbundet, sa Klein exempelvis i en intervju med Journalisten den 10 april.

I det senaste avsnittet av Journalistförbundets podd blir Helle Klein intervjuad av förbundets ordförande Jonas Nordling. Han påpekar att Allt om tidskrifter görs av produktionsbolaget A4, men att utgivarskapet inte ligger på redaktionen.

Annons Annons

I en kommentar till Journalisten menar Helle Klein att hon inte, innan poddintervjun, hade någon koll på hur tidningen var organiserad. Det har aldrig varit uppe för diskussion under hennes tid i Sveriges Tidskrifters styrelse. Efter intervjun har Klein dock tagit upp ämnet med VD Kerstin Neld.

– Hittills har man nog ansett att denna tidning är en kundtidning, den går ut till främst mediebyråer och annonsörer. Men självklart också till medlemmar. Som kundtidning är det ju helt okej att ansvarigutgivarskapet ligger på Kerstin Neld, men om man anser att Allt om tidskrifter är en medlemstidning bör den redaktionella självständigheten uttryckas i att utgivarskapet ligger på den redaktör som gör tidningen. Om detta är Kerstin och jag helt överens. Vi har dock inte hunnit diskutera igenom frågan tillräckligt ännu. Det lutar dock åt att vi ändrar organisationsformen till att betrakta den som en medlemstidning, skriver Helle Klein i ett mejlsvar.

Vad är det som fått er att se annorlunda på tidningen nu?
– Jag kan tycka att en medlemsorganisation som ger ut en tidning per definition har en medlemstidning men Allt om tidskrifter används också i ett annat syfte, nämligen att göra reklam om vår bransch till mediebyråer och övriga i branschen. Att den hittills har betraktats som kundtidning är kanske naturligt. Just nu, när det händer oroväckande saker i just medlemstidningsbranschen, är det en viktig signal att vår egen tidning värnar den redaktionella självständigheten kan jag tycka. Men som sagt, vi behöver bestämma oss för vad för sorts tidning det är.​

Fler avsnitt
Fler videos