Svensk journalist svartlistad av Azerbajdzjan
Frilansjournalisten Rasmus Canbäck har sedan i höstas trakasserats av den azerbajdzanska regimen. Nu svartlistas han också. ”Det här är smällen man får ta om man bevakar konflikten i Nagorno-Karabach på det sätt jag gör.” UPPDATERAD
Journalisten Rasmus Canbäck bevakar Kaukasien och har rapporterat mycket om den kontroversiella konflikten i Nagorno-Karabach, en region som Azerbajdzjan gör anspråk på men vars armeniska befolkningen har utropat sig självständig från landet.
Han har besökt Nagorno-Karabach fyra gånger och släpper inom kort en bok om konflikten. Efter att han publicerat texter (i Blankspot, Offside och Göteborgs-Posten) från sin senaste resa till regionen, 2021, kontaktades Rasmus Canbäck av ambassadören Zaur Ahmadov.
– Han hade synpunkter på mina artiklar och föreslog att han skulle ordna kontakter och en resa till landet om jag först skrev under ett förlåtelsebrev, berättar Rasmus Canbäck.
Det som Canbäck skulle be om ursäkt för var att han tagit sig in i Nagorno-Karabach utan att ansöka om tillstånd från Azerbajdzjan
– Flera jag talade med innan senaste resan avrådde mig från att ansöka om tillstånd från Azerbajdzjan. En person jag talade med menade att det bara ledde till att de fick information om hans resa. Senare fann han sig själv på listan över svartlistade. Själv gjorde jag försök att ansöka om tillstånd genom en fejkmejl. Jag fick inga svar, trots upprepade försök.
– I förlåtelsebrevet skulle jag skulle erkänna Azerbajdzjans territoriella integritet och att jag blivit lurad av Armenien att åka in i regionen. I en mer utvecklad version, som finns på en regeringshemsida, framgår det att den som medvetet gör en inresa anses vara en armenisk kollaboratör.
Efter en månads betänketid tackade Rasmus Canbäck nej till att skriva under brevet.
– Då vände det. Från att ha haft en sofistikerad ton mot mig började trakasserierna. Sedan september har jag blivit uthängd av ambassadören och regimrepresentanter i sociala medier vid flera tillfällen. Och den största skillnaden är att varje gång jag publicerar något om landet som inte faller dem i smaken får jag trollarméer efter mig.
Ambassadören kontaktade även uppdragsgivaren Blankspot och beskyllde Canbäck för att vara ”medieterrorist och antiazerbajdzjansk propagandist”, när han avslöjat regimens bjudresor för journalister, vilket Journalisten rapporterade om i november.
I förra veckan trappades det hela upp, efter att Rasmus Canbäck på Blankspot avslöjat att svenska UD årligen ger miljontals kronor till det svenska forskningsinstitutet ISDP trots kännedom om dess kopplingar till diktaturen Azerbajdzjan.
Ambassadören Zaur Ahmadov meddelade på Twitter att Rasmus Canbäck förklarats persona non grata i landet. Han sällar sig därmed till det tusental utländska medborgare, varav många journalister, som svartlistats av landet.
– Jag tolkar det här som politiskt, att det handlar om att landet vill stoppa journalister från att rapportera inifrån Nagorno-Karabach, och styra hur rapporteringen går till, säger Rasmus Canbäck.
Vad innebär svartlistningen för dig som journalist?
– Jag kan kan inte resa in i Azerbajdzjan. Och enligt landets lagstiftning anses jag utföra kriminella handlingar om jag ”samarbetar med Armenien”. Jag vet inte vad det innebär, men sannolikt anser de mig skyldig till det eftersom jag reste in i Nagorno-Karabach. Dessutom har ambassadören vid upprepade tillfällen anklagat mig för att vara köpt av så kallad armenisk lobby.
Rasmus Canbäck varken kan eller vågar åka tillbaka till landet, inte heller till Turkiet som Azerbajdzjan samarbetar med. Förra veckan mottog han ett telefonsamtal från Azerbajdzjan.
– En person ringde upp och frågade vem jag var. Så nu ska jag kolla om jag har någon övervakning i telefonen.
Azerbajdzjan ligger på plats 154 av 180 länder i RSFs pressfrihetsindex.
– I morse tog det två minuter från publicering innan azerbajdzjanska trollkonton hoppade på mig, och det handlade inte ens om Azerbajdzjan utan om Armenien, säger Rasmus Canbäck.
Hans oro är att smutskastningskampanjen mot honom ska trappas upp ännu mer och ha effekt.
– Detta handlar också om ett hot mot min inkomst som frilansjournalist. Med rena och skära lögner försöker man visa att jag är partisk i konflikten i Nagorno-Karabach. I helgen publicerades en artikel i en azerbajdzjansk tidning som drivs av personer med kopplingar till landets underrättelsetjänst, som egentligen är ett långt karaktärsmord av mig.
Kampanjen är priset för att bevaka konflikten i Nagorno-Karabach på det vis han gör det, menar Canbäck.
– Och framför allt om man granskar Azerbajdzjan. Många som granskat landet utsätts för liknande saker.
Martin Schibbye, chefredaktör på Blankspot, menar att de azerbajdzjanska reaktionerna på Blankspots avslöjande var väntade men inte desto mindre obehagliga.
– Vi har publicerat granskningar av Azerbajdzjan förr när Rasmus Canbäck grävde i bjudresorna till landet och även då reagerade de granskade på det här sättet. Nytt nu är att även jag som redaktör namnges och att det totalt är en upptrappning där Blankspot kritiseras för att ha publicerat för mycket om landet, 91 artiklar senaste året.
– Men inget har påpekat några sakfel i avslöjandena. Det som gör det svårare säkerhetsmässigt är att det är en stat man har att göra med vilket medför omfattande resurser. Samtidigt som vi vidtar åtgärder och publicerar vill vi hålla dialogen öppen med landets ambassadör i Sverige för att få alla perspektiv, menar Schibbye.
Som redaktör saknar han mer offensiva verktyg att ta till för att skydda sin medarbetare.
– Det är en sak att stötta, kryptera och peppa reportern, men här tror jag man behöver fundera över nya verktyg för att få sådant här att upphöra. Publicitet när det sker tror jag är ett viktigt verktyg. Anmäla de som hotar och få dem avstängda.
Ambassadören Zaur Ahmadov skriver i ett mejlsvar till Journalisten att svartlistningen inte har något att göra med Rasmus Canbäcks rapportering, utan om att han tagit sig in i landet på ett enligt regimen otillåtet sätt.