Gå direkt till textinnehållet

Strejkkassa investerades i skatteparadis

Delar av Danska journalistförbundets strejkkassa har investerats i en hedgefond på ön Guernsey, känt som ett skatteparadis. Ledningen för förbundet kände inte till detta.

Danska journalistförbundet, DJ, investerade år 2014 83 miljoner danska kronor av medlemmarnas pengar i Danske Bank. Största delen av beloppet, 65 miljoner, kommer från den strejkkassa som medlemmarna betalat in genom sitt medlemskap i förbundet och 18 procent kommer från förbundets eget kapital.

Danska Journalisten har gått igenom DJs investeringsrapport för de senaste åren. Där framgår att 11 procent av de 83 miljonerna som Danske Bank investerade åt förbundet ligger i bankens hedgefond med placering i Guernsey, ett känt skatteparadis.

Ingen på DJ kände till att miljoner investerades i skatteparadis.

”Det visse jag inte förrän du berättar för mig. Det är ingen i DJ som känner till detta”, säger Linda Gaslov som sitter i journalistförbundets styrelse med bland annat ansvar för ekonomi och drift.

Hon försvarar sig med att Danske Bank borde ha informerat om var pengarna placerades.

”Vi har höga etiska krav på våra investeringar”, säger hon.

Lars Werge, vice ordförande för DJ, säger att han ska be Danske Bank att flytta sin verksamhet från Guernsey till Danmark.

”Men är vi inte nöjda kan vi flytta medlen till ett annat konto”.

Fler avsnitt
Fler videos