Gå direkt till textinnehållet

Strejken på Djurens Rätt är slut – i alla fall tillsvidare

Sedan i morse är den vikarierande chefredaktören Toivo Jokkala tillbaka på tidningen Djurens Rätt. Han arbetar nu på heltid som redaktör.

– Det är omtumlande. Allt är inte bra, men det viktigaste är att förbundsstyrelsen inte har kunnat kringgå LAS-reglerna i själva förtursfrågan, säger Toivo Jokkala.
Anledningen till strejken var att den ordinarie chefredaktören slutat och Syndikalisterna ansåg att Toivo Jokkala enligt LAS–reglerna borde ha förtur till tjänsten. Men det ansåg inte tidningens styrelse.
I stället för att erbjuda Toivo Jokkala chefredaktörstjänsten har han nu erbjudits och tackat ja till en ny tjänst som redaktör.

I dagsläget finns det ingen chefredaktör, vilket Toivo Jokkala tolkar som att förbundsstyrelsen har för avsikt att anställa en chefredaktör och alla stridsåtgärder är inte avblåsta. Fortfarande gäller exempelvis nyanställningsblockad.
– Det är ett märkligt sätt att hantera konfliktsituationen. Det är svårt att säga vilka konsekvenser som det kommer att få. Vi ska påbörja ett långtgående konflikthanteringsarbete så fort läget stabiliserats, säger Djurens Rätts förbundsordförande Alexandra Leijonhufvud. 
Hon bekräftar även Toivo Jokkalas misstankar om att förbundet har för avsikt att anställa en chefredaktör samt en person som på deltid ska arbete med tidningens layout.
– I och med att nyanställningsblockaden ligger kvar är det svårt att veta vad som kommer att hända, säger Alexandra Leijonhufvud.

Fler avsnitt
Fler videos