Gå direkt till textinnehållet

Stort motstånd mot ny medielag

Med Italiens nya medielag riskerar många dagstidningar att tvingas stänga.Det italienska journalistförbundet hoppas nu på stöd och solidaritet från förbund i andra länder.

Med Italiens nya medielag riskerar många dagstidningar att tvingas stänga.
Det italienska journalistförbundet hoppas nu på stöd och solidaritet från förbund i andra länder.

Silvio Berlusconi lovade så fort han kom till makten för två och ett halvt år sedan att han skulle göra en lag som reglerade TV-marknaden. Han har hållit sitt löfte. Den nya medielagen, som antogs förra tisdagen, gör hans redan mäktiga TV-imperium ännu större. Medan den gamla lagen gav alla aktörer på mediemarknaden en betydligt lägre gräns för hur mycket reklam de fick sälja, ger den nya lagen Berlusconis Mediaset oanade möjligheter att växa.

bryt

– Det innebär ännu mindre annonspengar för dagstidningarna, och flera av dem kan komma att tvingas att stänga, förklarar Paolo Serventi Longhi som är ordförande för det italienska journalistförbundet.

Mediasets tre TV-kanaler har i dag en fjärdedel av den italienska reklammarknaden. Det är mer än alla de italienska dagstidningarna tillsammans. Och medan pressen kämpar med sviktande intäkter, ökar TV-kanalerna sina hela tiden.

bryt

De italienska tidningsutgivarna har varit negativa till den nya lagen ända sedan dess innehåll blev känt. Lagen säger bland annat att även den som äger mer än en TV-kanal kan få köpa dagstidningsföretag från och med 2008. Men protesterna mot den nya lagen kommer inte bara från medievärlden. Förutom oppositionen i parlamentet har regeringen många grupper och organisationer mot sig. Dessutom har flera grundlagsexperter öppet deklarerat att lagen bryter mot den italienska grundlagen, eftersom den ger för mycket makt åt en person. Därför hoppas många att Italiens president Carlo Azeglio Ciampi ska vägra att skriva under lagen.

– Vi vädjar till honom att värna om pluralismen och pressfriheten i Italien, säger journalistförbundets ordförande.

bryt

Förbundet har redan demonstrerat mot lagen, och dessutom har de förberett en dossier som kommer att skickas till EUs olika instanser. Enligt Guido Rossi, expert på europeisk rätt, kan en sådan här lag inte existera inom EU, då den bryter mot den europeiska lagstiftningen som förbjuder missbruk av dominerande ställning.

– Vi hoppas mycket på reaktionerna från EU. Men vi tar även tacksamt emot stöd och uttalanden från journalistförbund i andra länder. Det hjälper oss mer än ni kanske tror, förklarar Paolo Serventi Longhi.

Fler avsnitt
Fler videos