Gå direkt till textinnehållet

Stödmanifestation för Gui Minhai – fem år sedan han kidnappades andra gången

Fredagen den 20 januari är det fem år sedan Gui Minhai fördes bort på ett tåg i staden Jinan i Shandong-provinsen i Kina av flera civilklädda poliser. På årsdagen ordnas en stödmanifestation för honom i Stockholm. 

Den 17 oktober 2015 frihetsberövades den svenske medborgaren och förläggaren Gui Minhai under en semesterresa i Thailand. För nästan tre år sedan dömdes han till tio års fängelse i en kinesisk domstol för att ha ”tillhandahållit information till utlandet”. 

För att påskynda att Gui Minhai släpps ur fängelset anordnas en stödmanifestation i Författarförbundets lokaler. Kurdo Baksi är initiativtagare till manifestationen som stöds av Sveriges Författarförbund, Svenska PEN, Svenska Förläggareföreningen, Reportrar utan gränser och Journalistförbundet.

– Det har inte kommit ett enda livstecken från Gui Minhai sedan augusti 2018 då han träffade en svensk läkare på ett sjukhus i staden Ningbo. Jag är besviken över att vare sig den nuvarande eller förra regeringens ministrar har prioriterat Gui Minhais öde. Det är hög tid att vår statsminister besöker Gui Minhai i fängelset, säger Kurdo Baksi i en kommentar.

Medverkande är bland andra:

Karin Olsson, biträdande chefredaktör Expressen

Karin Pettersson, kulturchef Aftonbladet

Helena Giertta, chefredaktör Journalisten 

Anders Q Björkman, biträdande kulturchef Svenska Dagbladet

Martin Kaunitz, Gui Minhais förläggare

Grethe Rottböll, ordförande Sveriges författarförbund

Kerstin Almegård, vice ordförande Svenska PEN

Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser

Publicistklubben

 

Fler videos
Fler avsnitt