Gå direkt till textinnehållet

Statligt stöd till Quick Response föreslås

Förra statsrådet Bengt Westerberg föreslår i ett betänkande en långsiktig finansiering av en ”quick response-funktion” till stöd för journalister som skriver om främlingsfientlighet. Redaktionen på Quick Response är försiktigt positiv till förslaget. Quick Response var på väg mot nedläggning.

I betänkandet Främlingsfienden inom oss som förra statsrådet Bengt Westerberg i dag överlämnade till integrationsminister Erik Ullenhag föreslås en statlig finansiering av Quick Response (QR) om två miljoner kronor årligen.

QRs redaktion granskar den svenska nyhetsrapporteringen om invandring, integration och främlingsfientlighet. Redaktionen stödjer också journalister som bevakar dessa frågor bland annat genom att agera bollplank.

Quick Response har i dag ingen extern finansiär och var på väg mot nedläggning.

– Den ekonomiska situationen för Quick Response är ohållbar. Som det ser ut just nu kommer vi att lägga ned verksamheten om vi inte hittar finansiärer, säger Eva Maria Sköld på Quick Response.

Quick Response startades på initiativ av Nationella samordningskommittén för Europaåret mot rasism 1997. Röda Korset var huvudman fram till 2009, sedan valde man att sluta finansiera verksamheten. Sedan 1 januari 2010 drivs Quick Response självständigt av Arash Mokhtari och Eva Maria Sköld.

Eva Maria Sköld ställer sig försiktigt positiv till förslaget i betänkandet, men har inte hunnit läsa det ännu.

– Quick Response behövs i den funktion den har i dag, det vill säga inriktad på journalistik. Om Ungdomsstyrelsen ställer krav på att vi ska rikta oss till unga och att bedriva verksamheten i projektform kan vi lika gärna lägga ned, för det har inte fungerat, säger Eva Maria Sköld.

Bengt Westerberg säger till Journalisten att det enligt förslaget ska vara Ungdomsstyrelsen som ska betala ut det statliga stödet till Quick Response, men att pengarna är öronmärkta.

– Förslaget är att Quick Response ska fungera precis som tanken var när det startades på 90-talet, det vill säga att bevaka och arbeta med journalistik om främlingsfientlighet och integration, säger Bengt Westerberg.

– Bara för att det är Ungdomsstyrelsen som ska hantera det statliga stödet om två miljoner kronor årligen, betyder inte det att det måste handla om ungdomar. Ungdomsstyrelsen ansvarar för flera projekt som inte handlar om ungdomar, säger Bengt Westerberg.

Vilken form Quick Response-funktionen skulle ha berörs inte i förslaget.

– Det nuvarande Quick Response är på väg att läggas ned, så det troliga är att det startas en ny verksamhet så får de som jobbar på Quick Response i dag komma in med ett anbud, säger Bengt Westerberg.

Fler avsnitt
Fler videos