Eva Maria Sköld på Quick Response är försiktigt positiv till förslaget. FOTO: Mia Olofsson

Statligt stöd till Quick Response föreslås

9 november, 2012

Förra statsrådet Bengt Westerberg föreslår i ett betänkande en långsiktig finansiering av en ”quick response-funktion” till stöd för journalister som skriver om främlingsfientlighet. Redaktionen på Quick Response är försiktigt positiv till förslaget. Quick Response var på väg mot nedläggning.

I betänkandet Främlingsfienden inom oss som förra statsrådet Bengt Westerberg i dag överlämnade till integrationsminister Erik Ullenhag föreslås en statlig finansiering av Quick Response (QR) om två miljoner kronor årligen.

QRs redaktion granskar den svenska nyhetsrapporteringen om invandring, integration och främlingsfientlighet. Redaktionen stödjer också journalister som bevakar dessa frågor bland annat genom att agera bollplank.

Quick Response har i dag ingen extern finansiär och var på väg mot nedläggning.

– Den ekonomiska situationen för Quick Response är ohållbar. Som det ser ut just nu kommer vi att lägga ned verksamheten om vi inte hittar finansiärer, säger Eva Maria Sköld på Quick Response.

Quick Response startades på initiativ av Nationella samordningskommittén för Europaåret mot rasism 1997. Röda Korset var huvudman fram till 2009, sedan valde man att sluta finansiera verksamheten. Sedan 1 januari 2010 drivs Quick Response självständigt av Arash Mokhtari och Eva Maria Sköld.

Eva Maria Sköld ställer sig försiktigt positiv till förslaget i betänkandet, men har inte hunnit läsa det ännu.

– Quick Response behövs i den funktion den har i dag, det vill säga inriktad på journalistik. Om Ungdomsstyrelsen ställer krav på att vi ska rikta oss till unga och att bedriva verksamheten i projektform kan vi lika gärna lägga ned, för det har inte fungerat, säger Eva Maria Sköld.

Bengt Westerberg säger till Journalisten att det enligt förslaget ska vara Ungdomsstyrelsen som ska betala ut det statliga stödet till Quick Response, men att pengarna är öronmärkta.

– Förslaget är att Quick Response ska fungera precis som tanken var när det startades på 90-talet, det vill säga att bevaka och arbeta med journalistik om främlingsfientlighet och integration, säger Bengt Westerberg.

– Bara för att det är Ungdomsstyrelsen som ska hantera det statliga stödet om två miljoner kronor årligen, betyder inte det att det måste handla om ungdomar. Ungdomsstyrelsen ansvarar för flera projekt som inte handlar om ungdomar, säger Bengt Westerberg.

Vilken form Quick Response-funktionen skulle ha berörs inte i förslaget.

– Det nuvarande Quick Response är på väg att läggas ned, så det troliga är att det startas en ny verksamhet så får de som jobbar på Quick Response i dag komma in med ett anbud, säger Bengt Westerberg.

Kommentarer

Det finns 5 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Manne fre, 2012-11-09 18:29
De svenskfientliga har alla helt tappat kontrollen om döda SD. Det spelar ingen roll längre vad de gör. SD blir starkare och starkare oavsätt aktion.
Inlagt av ll fre, 2012-11-09 18:33
Minns att det var Westerberg som krossade Luciabeslutet.
Inlagt av Carl fre, 2012-11-09 19:05
Inte nog med att Sverige i decennier har haft en självcensur och vinkling utan dess like kring dessa frågor, nu ska alltså staten sponsra övervakningen av det hela. Samtidigt ska 650 miljoner under en femårsperiod satsas på att få lärarna att hålla ungarnas tänkande inom den politiskt korrekta ramen. Rädslan för kritik mot massinvandringen är enorm inom statsmakten...
Inlagt av Olof Andersson lör, 2012-11-10 00:30
Den vanliga hjärnlösa propagandan antar jag?
Inlagt av Daniel Jansson mån, 2012-11-12 00:29
Det hela känns som ett försök att kontrollera journalister som inte går i mittfåran. Jag misstänker och hoppas att det får helt motsatt effekt. Samhällsdebatten är helt beroende av journalister som kan tänka självständigt och inte få allt tillrättalagt. Folket har slutat svälja dessa friserade sanningar som journalistkåren hittills matat oss med. Ger man stöd till Qucik response är det ju lika bra att förstatliga och kontrollera all media, och sedan censurera internet när man ändå är i farten. Varför är förtroendet för journalisterna rekordlågt, gissa...

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies