”SR, SVT och TV4s hemsidor kan prövas i det nya systemet”
Med det nya självreglerande systemet MO/MEN hoppas branschen distansera sig från informationsspridning där etik och källkritik saknas.
Tidigare i dag berättade Journalisten att branschen nu är enig kring ett nytt medieetiskt system där Allmänhetens Pressombudsman (PO) och Pressens Opinionsnämnd (PON) ska läggas ner och ersättas med Allmänhetens Medieombudsman (MO) och Mediernas etiska nämnd (MEN).
Vi ringde Allmänhetens pressombudsman (PO) Ola Sigvardsson som reder ut detaljerna i förslaget:
Ni hoppas göra det enklare för allmänheten genom tydligare regler. Men blir det här också bättre?
– Det som blir bättre är att man som enskild kränkt person vet vart man ska vända sig, nämligen till den nybildade medieombudsmannen. Bättre är också att tidigare har ju ingenting som gäller SRs, SVTs eller TV4s hemsidor kunnat anmälas till någon, men det kan alltså prövas i det nya systemet. Det har kanske inte framkommit tidigare i rapporteringen att redan i dag prövar vi mängder av hemsidor och sociala medier-konton som är knutna till TU-medlemmarna, Sveriges Tidskrifter, samt de 45 webbtidningar som frivilligt anslutit sig till oss, säger Ola Sigvardsson.
Det här ska ”stärka mediernas ställning och markera distans till informationsspridning där etik, källkritik och ansvarstagande saknas”, står det i debattinlägget. Förklara?
– Vad som blir tydligt är att alla de här medierna väljer att låta sig granskas av en och samma utomstående instans.
Vad är nästa steg?
– Att en arbetsgrupp inom Utgivarna kommer att utreda de konkreta frågeställningarna kring finansieringen och när och hur en övergång kan ske. Där ingår också diskussionerna om Granskningsnämndens (GRN) framtida uppdrag. Det arbetet kommer att genomföras av en arbetsgrupp där jag inte är personligen inblandad, den sköts av Utgivarna som samlar de framtida huvudmännen.
På tal om GRN så kräver detta att regeringen ändrar instruktionen till GRN, eftersom intrång i privatlivet ska granskas av MO/MEN. När kan det bli av?
– Det är omöjligt att säga, nu inleds den processen och vi vet att myndigheter får instruktioner en gång om året via ett regeringsbrev, så tidigast från årsskiftet är det möjligt, men det kan jag egentligen inte bedöma.