FOTO: Tor Johnsson

Sportnytt visade loggor för länge

7 september, 2020

GRN-beslut SVT visade loggor på Rikard Grips jacka under för lång tid, i ett Sportnyttinslag. Nu får de böta 100 000 kronor.

Inslaget, som sändes den 28 april, handlade om att skidskytteförbundet utsett en ny generalsekreterare, Rikard Grip.

I inslaget intervjuades Rikard Grip och under delar av intervjun syntes hans överkropp i bild när han bar en jacka med logotyper för tio olika varumärken på bröstet. 

I inslaget förekom även bilder på Rikard Grip från läktaren och i miljöbilder. Totalt syntes jackan med läsbara logotyper i 37 sekunder.

SVT menar i sitt svar till Granskningsnämnden att Rikard Grip är en av svensk längdskidåknings största profiler. Det fanns därför ett mycket stort nyhetsvärde.

Eftersom Rikard Grip befann sig på sitt arbete när nyheten kom var det naturligt att han hade på sig jackan, som var hans arbetskläder för användning utomhus, menar SVT.

Nämnden konstaterar att logotyperna på jackan var mycket framträdande och även exponerades under 37 sekunder av det endast två minuter långa inslaget.

Detta var inte redaktionellt motiverat. SVT ska därför påföras en särskild avgift på 100 000 kronor.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies