Gå direkt till textinnehållet

Sportjournalister kritiserar nomineringen av Kit Sport

Stefan Mehr, verkställande ledamot i juryn avfärdar kritiken mot nomineringen av Kit Sport från sportjournalister: ”Att fyra manliga sportjournalister uttalar sig frågande om Kit Sport är kanske i sig symptomatiskt, då just en del av förnyelsen är de många kvinnliga sportläsare som följer Kit.”

Nomineringen av Kit Sport till Stora Journalistpriset i kategorin Årets förnyare får flera sportjournalister att höja på ögonbrynen, rapporterar Resumé. Några av dem kände inte ens till att Kit Sport existerade, bland dem SVTs programledare David Fjäll och Aftonbladets reporter och krönikör Patrik Brenning. Flera kritiserar juryns formulering i juryns motivering, där sporten beskrivs som en ”uråldrig genre”.

Juryns verkställande ledamot Stefan Mehr avfärdar kritiken.

– Det här är en nominering för förnyelse. Det råder ingen tvekan om att Kit Sport gett en viktig injektion av förnyelse i en genre som är under förnyelse på många olika håll. Att fyra manliga sportjournalister uttalar sig frågande om Kit Sport är kanske i sig symptomatiskt, då just en del av förnyelsen är de många kvinnliga sportläsare som följer Kit. Hälften av dem är kvinnor. De hittar Kit Sport – som är en del av Kit – på Facebook, Instagram, Twitter och kit.se, där de har haft över 13 miljoner videovisningar i år och har väl över 200 000 följare som en del i Kits utbud, säger Stefan Mehr.

Annons Annons

Men ”Kit Sport” är ogooglebart, finns inte som egen sida eller grupp på Facebook och inte heller som ett eget varumärke inom Kit, på samma sätt som Kit Mat och Kit Beauty. Enda gången ”Kit Sport” nämns på nätet är i artiklar som handlar om att de nominerats till Stora Journalistpriset.

Har juryn hittat på begreppet?
– Kit Sport kallar de sig själva för och är en del i Kit-redaktionen. De lägger ut sitt flöde med de andra artiklarna. Juryn har inte uppfunnit begreppet, säger Stefan Mehr.

Vad säger du om kritiken?
– Stora Journalistpriset har belönat sportjournalister. Juryn diskuterar ofta sportjournalistik. Det är inte många år sen Lasse Granqvist vann Lukas Bonniers Stora Journalistpris. Men förnyelse handlar också om hur man beskriver verkligheten, och Kit Sport, tycker juryn, har hittat en journalistik i nya former och ämnesval, på nya plattformar som når nya läsare som tidigare kanske inte intresserat sig för sport. Det gör de med sina uttryckssätt i video, text och explainers. Det är förnyelse. Men visst är det kul att det blir diskussion!

Även SVTs sportchef Åsa Edlund Jönsson som sitter i juryn slår tillbaka mot kritiken, rapporterar SVT.

Fler avsnitt
Fler videos