Gå direkt till textinnehållet

Sparpaket på Aftonbladet

Krisdrabbade Aftonbladet har erbjudit anställda som fyllt 57 år avgångspension. Sparpaket ska dra in 90 miljoner kronor årligen. Samtidigt snålas det på taxiresor och dyra hotell.– Läget är allvarligt, det är inget att hymla om, säger klubbordförande Fredrik Lindén.

Krisdrabbade Aftonbladet har erbjudit anställda som fyllt 57 år avgångspension. Sparpaket ska dra in 90 miljoner kronor årligen. Samtidigt snålas det på taxiresor och dyra hotell.
– Läget är allvarligt, det är inget att hymla om, säger klubbordförande Fredrik Lindén.

Utan vinsten på 60 miljoner kronor från annonssajten Blocket skulle Mediehuset Aftonbladet ha gått fyra miljoner back under andra kvartalet i år. Förlusterna kommer framför allt från gratistidningen Punkt SE, som blir kvar, och TV-kanalen TV7 som Schibsted vill sälja.

bryt

Papperstidningen går fortfarande med 62 miljoner i vinst, men tappar såväl i vinst, omsättning och upplaga mot andra kvartalet 2006. Då hjälpte visserligen VM i fotboll till att dra läsare och annonsörer men det är inte hela förklaringen.

Klubbordförande Fredrik Lindén värjer sig ändå mot rubriker om jättekris för Aftonbladet.

– Någon jättekris är det inte. Vi återhämtar oss väldigt bra från första kvartalet vilket är oerhört skönt.

Däremot minskar upplagan för papperstidningen månad för månad.

– Det är en tydlig trend att upplagan går ner, säger Fredrik Lindén.

För att möta det presenterades ett sparpaket för samtliga bolag för några månader sedan.

– Det handlar om små kostnader som att inte åka taxi i onödan, att se över mobilabonnemang och att inte bo på dyra hotell. Och det tycker jag är sunt. Det ska man göra även om bolaget går bra, men ingenting ska ju gå till överdrift, säger Fredrik Lindén.

bryt

I juni kompletterades sparpaketet med avgångspension.

De mellan 50 och 60 anställda som fyllt 57 år fick erbjudande om att sluta i förtid med bibehållen lön.

Så gott som alla arbetar på kvällstidningen Aftonbladet.

Enligt programmet får de behålla mellan 65 och 75 procent av sin lön inklusive alla tillägg, fram tills dess att de fyller 65 år. Nivån bestäms av hur gamla de är.

Klubbordförande Fredrik Lindén är nöjd med erbjudandet.

– Det är en bättre konstruktion än jag sett på andra håll. Framför allt är vi nöjda med att ledningen gått med på vårt krav att erbjuda avgångspension, säger han.

I onsdags skulle ansökningarna vara inne.

Enligt Aftonbladets informationsdirektör Olof Brundin är intresset stort. Han vill inte säga hur många som sökt, men det finns bara pengar till ungefär hälften.

– Vi ska sätta oss ner och se vilka av dem som har arbetsuppgifter som kan ersättas med teknik eller göras på annat sätt. Det handlar om att hitta ett smart sätt att använda våra resurser, säger han.

Något anställningsstopp är det inte.

– Vi anställde en nöjesreporter så sent som i går, det uppstår ju luckor på en så här stor arbetsplats. Men vi ska inte utöka styrkorna.

bryt

Bägge förlustaffärerna TV7 (minus 27 miljoner andra kvartalet) och Pun­kt SE ( minus 51 miljoner) har hållit sina ko­st­nadsramar.

– Det är intäkterna som varit mycket svårare att få fatt i. Nu har vi stora förhoppningar på annonsintäkter i och med de fina räckviddsiffrorna för Punkt SE. Några sådana förhoppningar har vi inte för TV7, säger Olof Brundin.

Det sändande bolaget ska säljas, medan produktionsbolaget får fortsätta göra webb-TV åt Aftonbladet Nya Medier.

Aftonbladets VD Carl Gyllfors säger att han förhandlar med flera intressenter.

Men det försvåras av att sändningstillståndet bara gäller moderbolaget och deras dotterbolag. Det är oklart om regeringen låter en ny ägare fortsätta sända i det eftertraktade digitala marknätet.

– Men ingen ägarförändring hos en TV-kanal har inneburit problem för koncessionen tidigare, så jag skulle bli mycket förvånad om det gjorde det nu. När Bonniers ökade sitt ägande i TV4 så stred ju det mot sändningstillståndet, säger Carl Gyllfors.

Fler avsnitt
Fler videos