Gå direkt till textinnehållet

Sotloff uppges ha blivit mördad

Islamiska staten (IS) publicerade på tisdagen en video där den amerikanska journalisten Steven Sotloff halshuggs inför kameran.

I videon uppger Steven Sotloff att han ”betalar priset” för president Barack Obamas beslut att attackera IS i norra Irak. Det skriver New York Times. Huruvida videon är autentisk eller ej är inte klarlagt, men anhöriga till Steven Sotloff gick på tisdagen ut med ett uttalande om att de trodde att han var död.

I samband med mordet på journalisten James Foley som Journalisten berättade om i augusti visades Sotloff upp för kameran och IS hotade att döda honom om inte USA upphörde med sina attacker.

Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser är en av många som fördömer mordet.

Annons Annons

”Det är naturligtvis ingen slump att de använder journalister. De vill tysta den objektiva rapporteringen från områdena de lagt under sig. I stället vill de kunna kontrollera alla budskap själva och fortsätta sin skrämseltaktik med totalt övervåld. Den utpressning som Islamska staten bedriver mot USA drabbar hela världen. Det är en attack på all anständighet”, skriver Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i ett uttalande.

Steven Sotloff kidnappades i augusti 2013 nära staden Aleppo i Syrien. Han arbetade för Time Magazine, Foreign Policy, CSM och har rapporterat från Egypten, Libyen och Syrien.

Runt 20 journalister hålls i dag som gisslan av militanta grupper i Syrien, enligt RUG. Av dem finns två bekräftade fall av utländska journalister. Ytterligare fyra utländska journalister är försvunna. Totalt har 40 journalister, 13 av dem utländska, dödats i samband med sitt arbete sedan starten av de väpnade konflikterna i mars 2012. 122 gräsrotsjournalister har dödats.

Fler avsnitt
Fler videos