Gå direkt till textinnehållet

Socialdemokraterna svek PK-debatt

Inte en enda socialdemokrat dök upp för att delta i Publicistklubbens traditionella eftervalsdebatt på Kulturhuset i måndags. – Det här är ett uttryck för en väldig nonchalans och brist på respekt för Publicistklubben, sade publicistklubbens ordförande Stig Fredrikson innan debatten började.

Inte en enda socialdemokrat dök upp för att delta i Publicistklubbens traditionella eftervalsdebatt på Kulturhuset i måndags. – Det här är ett uttryck för en väldig nonchalans och brist på respekt för Publicistklubben, sade publicistklubbens ordförande Stig Fredrikson innan debatten började.

– Jag tror att det är första gången en plats står tom här, fortsatte han.

Socialdemokraterna ville ha ett känt och tungt namn som vägde upp de andra partiledarna, och Göran Persson hade redan veckan innan meddelat att han inte skulle komma.

– Marita Ulvskog var bortrest. Det var även Ibrahim Baylan som var i Umeå och Mona Sahlin befann sig på Irland, säger Manuel Ferrer, presschef hos socialdemokraterna.

– Jag har inte hört någonting från dem, och jag har varit tillgänglig på mobil ända fram till debattens början, sade Stig Fredrikson.

De andra riksdagspartiernas ledare fanns dock på plats för att kritisera mediernas bevakning under valrörelsen. Alliansens representanter var inte helt oväntat nöjda med bevakningen, medan Lars Ohly (v) och Peter Eriksson (mp) hade mer att klaga på.

– Jag har sett två stora problem med valbevakningen. Dels har partier som fattar snabba beslut om olika utspel gynnats av medierna, medan partier med långsam och demokratisk beslutsprocess inte är lika intressanta för journalisterna. Dessutom har socialdemokraterna synts för mycket, sa Lars Ohly.

– Det bedrevs en kampanj mot Göran Persson som även drabbade miljöpartiet och vänsterpartiet, sa Peter Eriksson.

Men även de borgerliga hade en del att klaga på. Göran Hägglund var kritisk mot att det är för mycket som målas svart och vitt i journalistiken.

– Den som ger nyanserade kommentarer får inte nyhetsplats men den som kräver en ministers huvud på ett fat får en löpsedel.

– Den här datagrejen är jobbig för oss, kommenterade Lars Leijonborg (fp) den så kallade spionskandalen. När han fick frågan om hur han tyckte medierna hade skött sig under skandalen svarade han efter en lång paus.

-…bra.

Sverigedemokraternas framgång i årets val kom upp, och att medierna hade en roll i det hela var man överens om över blockgränserna.

– Aftonbladet la en grund åt Sverigedemokraternas valrörelse med sina fejkade valresultat i sin undersökning ’Ungt Val’ i våras, sa Peter Eriksson.

Fredrik Reinfeldt var något mer nedtonad i sina uttalanden i frågan.

– Det pågår ju en diskussion om inte den lokala tidningen i Landskrona påverkade valresultatet där genom att rapportera ensidigt om brottslighet kopplat till en viss grupp.

ks@journalisten.se

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.