Gå direkt till textinnehållet

Skattenotan för Stampen: 200 miljoner

Minst 200 miljoner. Så mycket har hittills betalats ut i lönegaranti i samband med Stampens rekonstruktion.

Det är SVT Nyheter Väst som avslöjar att skattenotan som hittills betalats ut landar på svindlande 200 miljoner kronor. Länsstyrelsen i Västra Götaland handlägger 9 av de 14 bolagen, och bara till de anställda i västsverige har drygt 162 miljoner kronor betalats ut.

”Det är ett stort belopp och ser vi till antalet anställda så kan rekonstruktionen liknas vid Saabs rekonstruktion, för det är cirka 3500 personer”, säger Emelie Zetterström, redovisningschef på länsstyrelsen i Västra Götaland till SVT.

Med detta är i stort sett alla lönegarantier utbetalda, skriver SVT. Under sommaren har företagen inom Stampenkoncernen åter betalat ut löner till de anställda.

”Man måste komma ihåg varför den här lagen om lönegarantin finns, det är för att livskraftiga bolag inte ska gå i konkurs. Det hade inneburit högre kostnader för staten än de belopp som betalats ut i lönegaranti”, säger Stampens VD Martin Alsander till SVT Nyheter Väst.

Flera av de högsta cheferna inom koncernen har haft så höga löner att de kommit upp i maxbeloppet för vad som kan betalas ut i lönegaranti på 177 200. Det handlar om 15 personer. Om Stampen bolaget kommer på fötter igen kan staten räkna med att få tillbaka en del av pengarna som betalats ut i lönegaranti, men inte allt.

Fler avsnitt
Fler videos