Gå direkt till textinnehållet

”Shireen Abu Akleh var en förebild och ikon”

Reaktionerna på dödsskjutningen av journalisten Shireen Abu Akleh har varit många och starka. ”Hon var en inspiration och förebild för unga kvinnliga journalister i arabvärlden. Det är oerhört nedslående för många när en sådan förebild går bort”, säger Sveriges Radios Cecilia Uddén.

Den mycket kända palestinsk-amerikanska Al-Jazeerajournalisten Shireen Abu Akleh, 51 år, sköts till döds på Västbanken på onsdagsmorgonen när hon rapporterade från en räd utförd av israeliska styrkor.

SRs mångåriga Mellanösternkorrepondent Cecilia Uddén säger till Journalisten att Abu Akleh var en kvinnlig journalist som blev en inspiration för väldigt många unga kvinnliga journalister i arabvärlden.

– Man såg upp till henne, hon var folkkär, hon var en viktig ikon och symbol för unga arabiska kvinnliga journalister. Med hela sin professionalitet.

– Hon var en förebild, det är oerhört nedslående för unga kvinnliga journalister när en sådan förebild går bort, säger Uddén.

Omständigheterna kring dödsskjutningen är ännu oklara. Mediebolaget Al-Jazeera anklagar Israel för att ”med berått mod” ha dödat Shireen Abu Akleh, medan Israel på onsdagen framförde att hon kan ha träffats av palestinsk eld. Enligt Al-Jazeera har Israels militärchef nu sagt att det är oklart vem som sköt.

En rad organisationer, från CPJ till FN, fördömer dödsskjutningen och kräver en grundlig utredning.

På torsdagen fördes Shireen Abu Aklehs kropp insvept i den palestinska flaggangenom Ramallah på Västbanken, där en statsbegravning hålls idag.

Reaktionerna på dödsskjutningen har varit starka, med protester i flera palestinska städer.

– Jag tror inte att det finns några palestinier som inte misstänker starkt att hon dödades av israeliska styrkor, medan kanske de flesta israeler misstänker att det var palestinska styrkor. Det här visar hur oerhört infekterad den här konflikten är och vilken misstro det finns på båda sidor när det gäller vem som har tillgång till sanningen, säger Cecilia Uddén.

– Tyvärr är det inte första gången ett dödande på Västbanken möjligen förblir ouppklarat. Hon var en känd journalist, men dödandet pågår hela tiden även om vi i Europa har vant oss vid det och har fokus på Ukraina, det får inte lika stor uppmärksamhet.

Du är inte säker på att det kommer att bringas klarhet?
– Nej, eftersom båda sidor kommer att skylla på varandra. Jag hoppas verkligen att det blir uppklarat, men skadan är på något sätt redan skedd. Misstankarna är så starka att när sanningen väl kommer fram kanske man ändå inte tror på det, säger Cecilia Uddén.

Fler avsnitt
Fler videos