SD portar TV4

18 maj, 2017

TV4 portas från intervjuer med SD-ledaren Jimmie Åkesson. Enligt presschefen Henrik Vinge beror bojkotten på att en journalist på TV4 ska ha uppmuntrat till attacker på partiledaren på Twitter. TV4 har tagit avstånd från medarbetarens uttalanden. UPPDATERAD.

I ett pressmeddelande uppger Henrik Vinge att efter att Jimmie Åkessons familj utsatts för en attack med vandalisering och inbrottsförsök tidigare i veckan, ska en sportjournalist på TV4 ha uppmuntrat till våldsdåd. TV4-journalisten skrev på Twitter bland annat att Jimmie Åkesson grävt ”den här gropen” åt sig själv, samt ”Skyll dig själv, clown”, ”Talk shit, get shot” och att Jimmie Åkesson och flera partitoppar är ”en bugg i systemet som ska rättas till”. Twitterkontot är nu borttaget.

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge skriver i pressmeddelandet:

”Trots dialog med TV4 finns fortfarande ett antal frågor vi inte fått svar på. Till dess saken är utredd och jag förstår att TV4 ser lika allvarligt på detta som vi gör kommer jag naturligtvis inte att släppa fram deras journalister till Jimmie Åkesson. Det vore närmast stötande. I ett första skede har TV4-sporten tagit avstånd från journalistens uttalanden, vilket är bra. Jag hoppas att även kanalens ledning förstår allvaret i vad som har hänt och agerar för att återupprätta förtroendet, så att vi kan återgå till normal samverkan. ”

TV4 tog avstånd från medarbetarens agerande klockan 10.30 i förmiddags på en av sina bloggar.

Erik Westberg, sportchef på Bonnier Broadcasting, säger till Journalisten att medarbetarens uttalande på Twitter är oacceptabelt:

– Det som har hänt är att en timanställd medarbetare på TV4 Sporten har gjort en rad mycket olämpliga formuleringar som kan uppfattas som att han legitimerar politiskt våld, och det som skett mot Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson. Vårt ställningstagande är att det är totalt omdömeslöst, det är oacceptabelt och vi tar avstånd från alla former av uppmaningar till hot och våld, säger Erik Westberg.

Har ni vidtagit några åtgärder mot journalisten i fråga?
– Vi har pratat med honom och han är djupt ångerfull. Han inser det olämpliga och allvarliga i vad han har gjort. Han ber om ursäkt till alla inblandade och han har även avpublicerat det han skrev. Vi kommer att fortsätta dialogen med personen i fråga, men som du förstår tar vi inte en dialog i medier om hur vi hanterar våra medarbetare.

Sverigedemokraterna verkar inte vara nöjda med de svar som de fått från er. Vad säger du om det?
– Jag tycker att det är lite märkligt eftersom vi så tydligt har tagit avstånd från det som har skrivits, och det rör sig om en medarbetare som arbetar på timmar för TV4 Sporten. Han har ingen koppling till TV4s nyhetsverksamhet. Vi har pratat med Sverigedemokraterna och framfört hur vi ser på detta, att det var totalt omdömeslöst och oacceptabelt.

De har inte kommunicerat vad de vill att ni ska göra mer för att portningen ska hävas?
– Vi har haft en dialog från Sportens sida hur vi ser på det, att det är omdömeslöst och oacceptabelt.

Så ni har inte fått några krav från Sverigedemokraterna att agera på ett annat sätt än vad ni har gjort nu?
– Vi har haft en dialog om vad som har hänt och framfört våra åsikter.

Taggar: TV4

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies